Farthållare och tips för lördagens ultra

Har du ett tidsmål för helgens ultramara? I så fall ska du definitivt utnyttja de farthållare som kommer att tillhandahållas av Running Sweden.

De kommer att springa på sluttiderna 4 timmar 30 minuter, 5 timmar, 5 timmar 30 minuter eller 6 timmar. Dessutom får du här några strategiska tips inför loppet.

 

Du kommer känna igen farthållarna på deras ballonger med respektive sluttid. Farthållarna från Running Sweden är:

  • Rebecca Miller 4 timmar 30 minuter (Snittfart: 5.22 min/km)
  • Thomas Melén 5 timmar (Snittfart: 5.59 min/km)
  • Bengt Lindgren 5 timmar 30 minuter (Snittfart: 6.35 min/km)
  • Peter Wiesler 6 timmar (Snittfart: 7.10 min/km)

Ultracoachen Torkel Skogman från Running Sweden har dessutom delat med sig av följande tips inför loppet:

Det första tipset är är att starta i ett tempo som det inte råder några tvivel om att du kan hålla hela loppet. Om du springer fulla distansen så "börjar" inte loppet egentligen förrän efter 30-35 km. Med andra ord ska du efter att ha sprungit ett (ungefärligt) Lidingölopp känna dig relativt fräsch både i ben och huvud. Lyckas du med detta kommer du att passera många under den sista milen. Så starta i ett tempo som du vet att du kan springa hela sträckan i - om du mot slutet (5-10 km kvar) känner att du har krafter kvar kan du börja öka farten.

Lidingö Ultra är kuperat och med en bra strategi i backarna kan du spara både energi och tid. Många tenderar att attackera backarna som om det handlade om att springa backintervaller - de spenderar mycket energi uppför, "pustar ut" i stort sett på toppen för att sedan jogga nerför. En klokare strategi är att "trippa" uppför backarna med små steg (gå om det känns för brant/jobbigt) och sedan springa på ordentligt utför. Om du sedan har krafter kvar mot slutet kan du börja attackera backarna uppför också...

Till sist några ord om kanske den viktigaste saken att tänka på. Lidingö Ultra, liksom de flesta lopp, bemannas till stor del med hjälp av frivilliga - oavsett om det rör sig om klädinlämning, vätskestationer, farthållning etc. Så skänk dem ett leende och ett tack för deras insats. Och slutligen, kom ihåg att du springer för att du vill det, så "Run Happy!".

Partners
Gilla oss på Facebook
Fråga dietisten