Förutsättningarna kunde inte varit bättre för gårdagens Ultra- och Vårmilslöpare

Strålande väder, formen på topp och nya tävlingssträckor när gårdagens tävlingar avgjordes.

Det var en solig tävlingsarena som väntade deltagarna igår morse, dagen då Vårmilen och Lidingöloppet Ultramarathon skulle avgöras. Från kl.7 började löpare och anhöriga strömma till Lidingövallen för att göra de sista förberedelserna innan loppet. Laddningen kändes i luften samtidigt som både löpare och funktionärer verkade lugna och ha läget under kontroll. Det skulle bli en bra dag!

Först ut var ultralöparna; de som skulle springa 50 eller 26 km. M3gym hjälpte löparna att värma upp innan det var dags att ställa sig bakom startlinjen. Exakt kl.9 gick startskottet för den åttonde upplagan av Lidingöloppet Ultramarathon och det var ett spektakulärt uttåg som löparna gjorde från Lidingövallen, efter ärovarvet inne på löparbanorna. Oavsett mål så väntade ett äventyr för alla löpare. Ett äventyr som skulle komma att bjuda på både trevliga och mindre trevliga upplevelser. Publiken önskade lycka till, innan hela löpartåget försvann utom synhåll på väg mot Grönsta.

Nästa gäng att skicka iväg var Vårmilslöparna; 10 km genom Lidingös vårblomstrande terräng. Loppet genomfördes för andra gången och i år hade deltagarantalet mer än tredubblats, vilket är ett positivt kvitto på att vi ska fortsätta utveckla loppet och lägga än mer fokus på det till nästa år.

Efter knappa 34 minuter var de första löparna redan tillbaka på Lidingövallen: Scott Fraser från Hälle IF var snabbast i herrklassen och korsade mållinjen efter 33,40 min. Bara 9 sek efter honom kom Øystein Kvaal Østerbø, tävlandes för IFK Lidingö SOK. Tredjeplatsen erövrades av Erik Lagerlöf från IFK Lidingö friidrott som sprang in på 34,46 min.

I damklassen var Vilma Jonsson, Danderyds SK, allra snabbast. 40,59 min på den backiga banan gav löfte om en god form så här tidigt på säsongen. Lotta Blomquist från IFK Lidingö friidrott knep andraplatsen (42,23 min) och trea blev Maja Haglund från Sköndal (43,30 min). Topp tre i dam- och herrklassen fick priser från M3gym och AXA.

Förvirringen
Så långt var allting gott. Tills löpare i 26-kilometersklassen kom in på upploppet, på förbluffande bra tider. Det skulle dock visa sig att de sprungit fel, gps-klockorna visade 3 km för kort. Där och då uppstod en stor förvirring innan funktionärerna kunde få ett hum om vad som hänt. Det visade sig att loppet hade råkat ut för två tråkigheter: två lidingöbor, intet ont anande om att tävling pågick, hade lagt tid och möda på att riva ner snitslarna från ett par kilometer av banan. Och som om inte det kunde få vara nog körde ledarmotorcyklisten fel och fick med sig täten i både 26- och 50 km-klassen. För dessa löpare blev det antingen för kort, eller för långt. På grund av de missöden som inträffade togs beslutet inte dela ut priser i de klasser där löpare drabbats. För dig som sprang för att seeda dig till Lidingöloppet kommer vi att ta särskild hänsyn med tanke på gårdagens händelser. Vänligen kontakta ultra50k@lidingoloppet.se oavsett om du sprang Vårmilen eller Ultramarathon och har frågor om din seedning. Vi hoppas kunna redovisa ett resultat med placeringar från tävlingen inom kort. Alla tider finns att se här.

Glädjande nog sprang ingen av 50 km-damerna fel och äntligen kunde vi ha en prisutdelning på scenen. Segern där togs hem av Frida Lidén (Ramsele) på fina 4,24,30 tim. Tvåa var Susanna Hempel (Fireball, Schweiz) på tiden 4,25,46 och tredjeplatsen erövrades av Nikita Steiner (Team Ica Trossen), 4,30,06 tim. Priser från Salming och AXA delades ut till alla tre.

Ultraglädjen
Utöver felspringningar och bansabotage så får vi konstatera att resterande löpare sprang rätt väg och missade helt vilka fadäser som inträffat. In i mål kom senare glada och överväldigade löpare som haft en ljuvlig resa över ett soligt Lidingö. På upploppsrakan kom trötta men lyckliga löpare, stolta över att ha tagit sig hela vägen in i mål. Med all rätt, att ta sig fram i Lidingöterrängen görs inte obemärkt. Något som även flera cyklister konstaterade i lördags under Lidingöloppet MTB: ”mycket jobbigare är Cykelvasan!” var en kommentar. Kanske kan det även översättas till en jämförelse mellan Ultravasan och Lidingös Ultramarathon?

Många av gårdagens löpare tog chansen att njuta av vädret och banan, som passerar Lidingös vackraste områden och naturreservat. Det fanns mycket gott att äta och dricka utmed vägen, tack vare våra sponsorer och funktionärer som gjorde sitt bästa för att heja fram er kämpande löpare i spåret. Oavsett löpare, så hoppas vi att alla fick en bra genomkörare och vi önskar lycka till i er strävan att uppnå resterande mål för säsongen.

Knatteultran
Ett stort antal barn tog chansen att starta i Knatteultran som arrangerades på gräsplanen bredvid målet. Det var sådant tryck innan start att arrangören Team Rinkeby fick starta igång tidigare än planerat. Därefter var det full fart hela dagen och barnen sprang säkerligen ett eget ultralopp med tanke på att de fick springa hur många varv de ville. En del sprang hela 15 varv! De insamlade pengarna går oavkortat till Barncancerfonden, tack alla barn som var med och bidrog till en god sak!

Vad var det som hände?
Vi genomför nu en grundlig utredning om vad som inträffat och tar tacksamt emot hjälp från er deltagare. Vet du att du sprang fel? Vet du med dig att du var bland de första som sprang rätt? Maila till ultra50k@lidingoloppet.se och berätta om ditt lopp och om dina synpunkter. Vi tror oss ha kartlagt ungefär vad som hände igår och kommer kontakta er som sprang fel och er som var i täten av dem som sprang rätt. Hör du inget från oss inom de närmsta 14 dagarna är du välkommen att höra av dig.

For our international participants: please help us solve how it all went out yesterday by e-mailing us your experience to ultra50k@lidingoloppet.se. We´ll contact all runners that got in trouble of any reason during the following 14 days.

Med gårdagens tävling i bagaget har vi alla chanser att genomföra ett bättre arrangemang 2016. Anmälan för nästa år öppnar 25 juni.

Tack alla som deltog och hjärtligt välkomna tillbaka nästa år!

Några bilder från gårdagen:Fotograf: Olle Nordell

Fotograf: Sandra Jansson Bröms

Partners
Gilla oss på Facebook
Fråga dietisten