Banan

Lidingöloppet MTB 23 km är ett 2,3 mil långt motionslopp för alla typer av cyklister. Du som nybörjare kan på en vanlig standardcykel ta dig runt hela loppet utan större problem.


Senaste i tillskottet i vår MTB-familj. Lika vacker och intensiv i sina slingrande stigar som sin storebror på 6,3 mil. Som ett uppstartslopp för den mer moderata och ovana motionären är detta helt perfekt, vi har skapat en bana som har fart, backar, intensitet och en fantastisk naturupplevelse.

Distansen är kortare och har inte samma mängd teknisk cykling som sin längre kollega och endast 2 kilometer asfalt. Längs banan finns 2 bemannade vätskekontroller med sportdryck, vatten och bullar.

Lidingöloppet MTB 23 km är endast en motionsdistans och även om tidtagning finns så koras ingen segrare. Ta chansen att uppleva en mjukstart på säsongen!

I loppet finns också en ungdomstävlingsklass för ungdomar mellan 11-18 år. 

BANKARTA

Klicka på kartan för att få en större bild:Klicka här för att se en detaljerad version>>
 

 

Banprofil

Klicka på profilen för större bildTänker du testcykla spåret ser vi gärna att du visar stor hänsyn till dina medmänniskor och djur som också nyttjar Lidingös vackra omgivningar. Använd din cykelringklocka(har du ingen så skaffa en) eller ropa i god tid till personer i spåret så de hinner akta på sig.

 

Ni som vill testcykla banan kommer vara i närheten av häststigar på Lidingö. Vi ber er därför att läsa nedanstående text innan ni ger er ut.

Säkerhet vid möten mellan mountainbike och hästar på Lidingös skogsstigar
Naturupplevelse, fart, spänning och glädje är känslor som både cyklister och ryttare delar när de är ute i skogen. Skillnaden är att dock att en cyklist inte skräms av andra cyklar, motionärer eller ”troll” i naturen. En häst blir däremot skrämd av sånt som både rör sig eller inte rör sig, och speciellt sånt som dyker upp plötsligt framifrån eller bakifrån.

Så reagerar en skrämd häst
När en häst blir skrämd reagerar de på flera olika sätt.
De kastar sig och sparkar bakåt. Dessa sparkar når lätt 1 meter upp i luften, är rejält hårda och kan vara livsfarliga att råka ut för. En skrämd häst börjar ofta skena och har en snabbare acceleration än en Ferrari (0 - 60 km/h på tre galoppsprång) eller snurrar runt på en ”femöring” och drar. När en häst hamnar i en situation när den blir så pass skrämd att den reagerar på ovanstående sätt är det svårt för ryttaren att återfå kontrollen över hästen förrän hästen har lugnat sig.

Att göra vid möte med häst i spåret
För det första, var medveten om att du cyklar på en skogsväg som är tillåten för både ryttare och cyklister. Håll uppsikt framåt så du vet vad som händer!
1. När du möter en häst – stanna och låt hästen passera om inte ryttaren säger annat.
2. När du ser en häst framför dig – sakta in, ta röstkontakt med ryttaren – passera sakta när ryttaren ger klartecken – inte förr.
Ryttare rider aldrig förbi en annan ryttare utan att fråga ”Är det okej att jag passerar”?

På de vägar/stigar som får användas av flera grupper (ryttare, joggare, promenerande, cyklister, längdskidåkare) måste alla ta hänsyn till varandra.
På de ridvägar som endast är för ryttare får inte cyklister cykla, för cyklistens och ryttarens säkerhet. Därför ber vi alla cyklister att inte cykla på ridvägar.

Tack för att du som cyklar saktar in när du ser en häst så att vi alla kan fortsätta att njuta av vår tur i skogen tillsammans!


Välkomna till Sveriges mest natursköna MTB-tävling!

Sponsorlogo
Bloggare
BilderoFilmer

Annons