Banan

Lidingöloppet MTB är en 6,3 mil lång cykeltävling för nästan alla typer av cyklister. Du som nybörjare kan på en vanlig standardcykel ta dig runt hela loppet utan större problem.

Men vi vågar samtidigt påstå att den mest vältränade kommer att få det tufft i den högintensiva och utslagsgivande terrängen på Lidingö. Är du bara ute efter en fantastisk naturupplevelse med smak av hav och skärgård kommer du att uppskatta Lidingöloppet MTB där du under nästan halva loppet har ögonkontakt med Östersjön.

Största delen av banan utgörs av ett hårdpackat motionsspår där du utan problem kan passera andra cyklister. Längs banan finns också inslag av stigar, gräs och asfalt. Även om de flesta typer av cyklar fungerar bra längs banan rekommenderar vi i första hand en mountainbike där utväxling, komfort och position lämpar sig bäst för terrängen. Med alltför smala däck ökar risken för punktering och greppet mot underlaget bland de många skarpa svängarna blir sämre jämfört med breda däck. Backarna är inte långa men många och delvis branta, därför behövs både tunga och lätta växlar för att ditt trampande ska bli effektivt.

Längs banan finns bemannade servicestationer där du vid behov får hjälp att reparera din cykel. Det finns också langningsstationer med mat och dryck för alla smaker.

Fjädring fram är att rekommendera för att öka komforten i de partier som innehåller rötter och sten. Fjädring bak är en smaksak. Banans karaktär kräver absolut inte en heldämpad cykel, men om du föredrar extra mycket komfort ska du naturligtvis välja fjädring både bak och fram.

 

Banprofil (klicka på bilden för större profil)

 

BANKARTA

Klicka på bilden för att se en större version: 
Lidingöloppet MTB 63 km


 

Välkomna till Sveriges mest natursköna MTB-tävling!

Tänker du testcykla spåret ser vi gärna att du visar stor hänsyn till dina medmänniskor och djur som också nyttjar Lidingös vackra omgivningar. Använd din cykelringklocka (har du ingen så skaffa en) eller ropa i god tid till personer i spåret så de hinner akta på sig. 

Ni som vill testcykla banan kommer vara i närheten av häststigar på Lidingö. Vi ber er därför att läsa nedanstående text innan ni ger er ut.

Säkerhet vid möten mellan mountainbike och hästar på Lidingös skogsstigar
Naturupplevelse, fart, spänning och glädje är känslor som både cyklister och ryttare delar när de är ute i skogen. Skillnaden är att dock att en cyklist inte skräms av andra cyklar, motionärer eller ”troll” i naturen. En häst blir däremot skrämd av sånt som både rör sig eller inte rör sig, och speciellt sånt som dyker upp plötsligt framifrån eller bakifrån.

Så reagerar en skrämd häst
När en häst blir skrämd reagerar de på flera olika sätt.
De kastar sig och sparkar bakåt. Dessa sparkar når lätt 1 meter upp i luften, är rejält hårda och kan vara livsfarliga att råka ut för. En skrämd häst börjar ofta skena och har en snabbare acceleration än en Ferrari (0 - 60 km/h på tre galoppsprång) eller snurrar runt på en ”femöring” och drar. När en häst hamnar i en situation när den blir så pass skrämd att den reagerar på ovanstående sätt är det svårt för ryttaren att återfå kontrollen över hästen förrän hästen har lugnat sig.

Att göra vid möte med häst i spåret
För det första, var medveten om att du cyklar på en skogsväg som är tillåten för både ryttare och cyklister. Håll uppsikt framåt så du vet vad som händer!
1. När du möter en häst – stanna och låt hästen passera om inte ryttaren säger annat.
2. När du ser en häst framför dig – sakta in, ta röstkontakt med ryttaren – passera sakta när ryttaren ger klartecken – inte förr.
Ryttare rider aldrig förbi en annan ryttare utan att fråga ”Är det okej att jag passerar”?

På de vägar/stigar som får användas av flera grupper (ryttare, joggare, promenerande, cyklister, längdskidåkare) måste alla ta hänsyn till varandra.
På de ridvägar som endast är för ryttare får inte cyklister cykla, för cyklistens och ryttarens säkerhet. Därför ber vi alla cyklister att inte cykla på ridvägar.

Tack för att du som cyklar saktar in när du ser en häst så att vi alla kan fortsätta att njuta av vår tur i skogen tillsammans!


 

Cyklister

Sponsorlogo
Bloggare
BilderoFilmer

Annons