Lidingöloppets äldste deltagare har gått bort

Lidingöloppets äldste deltagare Vollmar Wallin har gått bort. Vollmar föddes 30 juli 1911 och blev med andra ord över 100 år gammal.

Vollmar avled under sin dagliga promenad den 6 januari. Han var då på väg att köpa frimärken för att skicka in sina 40 korsord han löst den veckan.Vollmar efter segern i Lidingögången 1934

För oss som jobbar med Lidingöloppet är Vollmars namn bekant för att han är den äldste deltagaren i Lidingöloppets historia. 2001 genomförde Vollmar Lidingöloppets klass 10 km för män över 70 år. Han var då 90 år fyllda.

-Min bror Kent fick dispens att följa med morfar under loppet, berättar Björn Pettersson (barnbarn till Vollmar). Under loppet låstes höfterna och Vollmar var tvungen att stå stilla i en timme (detta är något som aldrig hänt, varken före eller efter). När han väl kom igång igen var det bara mot målet som gällde, för att bryta Lidingöloppet var inget alternativ. Trots det långa uppehållet stannade tiden på 2.14,47.

Redan 1934 var Vollmar på plats på Lidingö och segrade då i Lidingögången. Detta var ett lopp arrangerat av IFK Lidingö gångsektion som bildades samma år. Gångsektionen på Lidingö lades ner efter en ganska kort tid. Vollmar och en klubbkompis lär ha gått i kortbyxor trots att loppet arrangerades så sent som 4 november i tre minusgrader (källa på det senaste Svenska gång- och vandringsförbundets hemsida).

Björn berättar vidare att hans morfars liv också innehöll en hel del andra spännande skeden, som att ha tagit Selma Lagerlöf i hand och ha levererat ved till självaste Jussi Björling. Han lär också ha blivit erbjuden en sup av simmaren Arne Borg. Vollmar stod också vakt vid värmländska gränsen när Norge ockuperades av Tyskland under andra världskriget.

Stort tack till Björn Pettersson för att du delade med dig av denna fantastiska levnadshistoria!