Lidingöloppet skänkte 10 000 kr till Suicide Zero

I samband med XL Galan och Lidingöloppets nätverksträff delade den ideella organisationen Suicide Zero ut Tack-plakett till Lidingöloppet som går in och stödjer arbetet.

Utdelare av priset var EM- och VM medaljören Mattias Sunneborn som är en av Suicide Zeros ambassadörer och brinner för projektet ”Idrottare förebygger självmord” där han utmanar alla i stående längdhopp för att samla in pengar. Han är själv efterlevande då hans pappa Gunnar tog sitt liv när Mattias var 15 år.

– Självmorden kan minska och det radikalt. Men ska vi kunna påverka politiker och få medier att skriva om kampanjen behöver vi ekonomisk hjälp. Ensam är det svårt att påverka men tillsammans kan vi uträtta storverk och Lidingöloppets bidrag är av största vikt, säger Mattias Sunneborn som gläds över initiativet och hoppas att fler följer exemplet.

Syftet med kampanjen är att åka runt på en Sverigeturné för att informera om vilka åtgärder politiker kan vidta för att förebygga och minska självmorden på respektive ort. Bland annat handlar det om fler kuratorer i skolorna, kriscenter med specifik inriktning på att följa upp de som försökt ta sitt liv samt stöd för efterlevande efter ett självmord.

Om Suicide Zero:

Suicide Zero är en ideell organisation som arbetar nationellt för att radikalt minska självmorden.

I vårt land är i dag självmord den vanligaste dödsorsaken bland unga och självmordsförsöken bland unga ökar. Ungefär en person under 20 år tar sitt liv varje vecka. Den åldersgrupp där flest tar sitt liv är 45-64.

Under 2013 tog cirka 1600 svenskar sitt liv. Det är sex gånger fler än det antal som dör i trafikolyckor. Staten satsar 3 miljoner kronor till den myndighet, NASP, som ansvarar för att forska kring suicid och ta fram suicidpreventiva program. Samtidigt satsar staten 100-150 miljoner på trafiksäkerhetsforskning.

Det görs för lite insatser för att förebygga självmord samtidigt som det finns så mycket att göra. Det vill Suicide Zero ändra på.

Läs mer om Suicide Zero »