Lidingöloppsfredagen 2015

Den 51:a Lidingöloppshelgen är igång med dunder och brak. Perfekt väder med blå himmel och trålande sol. Löpare i alla åldrar från hela landet och världen sprang

Skolstafett, LidingöRuset, LidingöRullet, Lidingöstafetten och gick Lidingö På Gång.

Fredagen startade 09:30 när nästan 2500 barn och ungdomar från Lidingö och Järvaområdet gjorde upp i Skolstafetten för åk 3-6. Skolorna från Järvaområdet var med för första gången och över 400 barn avr med under hela dagen. Det var full fart från start där alla som var med fick en härlig förmiddag. Efter målgång bjöds det på vatten, banan och festis .  Kl. 13:00 var det dags för nästan 1500 barn i åk 7-9 att göra upp om del två i Skolstafetten.  Dagen är till för skolor där alla uppmuntras att vara med och göra saker tillsammans för varandra.


Foto: Peter Holgersson

Foto:Peter Holgersson

Nästa del av dagen bestod av LidingöRullet där 90 rullstolsekipage med och utan assistans gav sig iväg på 1,5 km´s färd mot målet på Grönsta. Längs med loppet passerades Arons Backe som är ambassadör Aron Andersons backe under loppet.  Loppet hade premiär 2013 och har haft en stor ökning av deltagare sedan dess.  Snabbast i Tävlingsklassen var för tredje året i rad Kevin Sädberg, Lidingö Stad, som tog sig igenom banan på 10 min 28 sek.Från startområdet, på Grönsta gärde, gav sig också drygt 600 löpare iväg i LidingöRuset. Loppet som är ett lopp för de som går i särskola eller arbetar i daglig verksamhet/på dagcenter är ett lopp som ökar i populäritet. Vid prisutdelningen närvarade bl.a. Marko ”Markoolio” Lehtosalo, Aron Anderson, Nordström Assistans och representanter från Rotaryförenigen på Lidingö.  


Foto: Peter Holgersson

Foto: Peter Holgersson

Foto: Peter Holgersson

Eftermiddagens nästa lopp med star kl 14:30 var starten för Lidingöstafetten.  En stafett för företag och kompisgäng där fyra personer springer 4 km var med start och mål på Grönsta gärde där alla lopp har sitt mål.  Drygt 100 lag gjorde upp om segern och det fanns favoriter bland de startande som hade lite större förväntningar på sig än andra. Laget Idrottsarrangören Mats Andreasson (IMA) hade innan i år 9 raka segrar och ställde även i år upp med ett namnkunnigt lag. I laget fanns Andreas Åhwall, Olle Walleräng, Øystein Kvaal Østerbø och Staffan Ek. Laget var överlägset före laget Dalpågarna från Skåne. 


Foto: Peter Holgersson

När starten gick satte Andreas Åhwall från IMA av i full fart och sprang de 4 kilometrarna på 11:22 och var redan där 1 min före Dalpågarna. Olle, Øystein och Staffan drygade sedan ut eldningen och laget sprang in på tiden 53:54. Det  är nytt banrekord för distansen 16km (4*4km).  Dalpågarna sprang sedan in 5 minuter senare.  Tredje lag i mål var ett lag i mixed-klassen där Team Salming stod för en bra insats och sprang in på tiden 56:19.


Foto: Peter Holgersson

På tjejsidan kom som vanligt det anrika laget Kirovetc från Ryssland till start med ett starkt lag. De utmanades främst av Spårvägens FK och Spring Girls. Men mot det ryska laget gick inget att göra åt, segermarginalen skrevs till 2min 39sek före Sårvägens FK som i sin tur var nästan 15 min före Spring Girls på 3:e plats. Tiden för Kirovetc blev 59:56.


Två glada lag från Karnov Group Foto: Peter Holersson

Dagen avlutades med loppet Lidingö På Gång som är ett stavgångs och promenadlopp där deltagarna går 4 eller 10 km.  Loppet genomförs utan tidtagning och är ett lopp där alla kan vara med och röra på sig.


Foto: Peter Holgersson

Foto: Peter Holgersson

Nu laddar vi på Lidingöloppet med alla funktionärer om inför lördagen med starter redan kl. 09:00 på Grönsta med Junior- och veteranklasser.  Dessa lopp kan du se Live på hemsidan.

09:40 går startskottet för Lidingöloppet 15 som sedan något år tillbaka är tävlingsklass. I år kommer startfältet att vara mer elittätt än någonsin med löpare som Abraham Adhanom (Eskilstuna Friidrott) SM-guld i terräng och segerrik löpare de senaste åren, rutinerade Fredrik Uhrbom (Spårvägens FK), snabbfotade orienteraren Øystein Kvaal Østerbø (IFK Lidingö SOK), Andreas Åhwall (Hässelby SK) med årsbästa på under 30 min på 10000m, Tesfay Desta (Etiopien), som vann Trekungaloppet på 29:38 c:a 1 min före favoriten på 30 km Japhet Kipkorir. I klassen M22 som startar samtidigt och springer samma distans som löparna på Lidingöloppet 15 kommer Napoleon Solomon (Fredrikshofs Friidrottsförening) till start och har kommit sämst 3:a i de lopp han sprungit under Lidingöloppets flagg.

12:30 är det sedan dags för starten i det 50:e Lidingöloppet på Koltorps Gärde. Seaste 4 årens segrare är tyvärr skadad så det kommer bli en spännande fight om segern. Storfavorit är Japhet Kipkorir, Kenya, som vunnit Lidingöloppet 2 gånger tidigare. Vem utmanar? Bland annat William Morwabe (Kenya) tvåa 2013, Dante Taye (Etiopien) som gjort 28.05 på 10000m 2015, Betesfa Ayele (Etiopien) som vunnit flera lopp under 2015 och gjort 29.39 på 10km. Andra som utmanar är Lars Södergård (Spårvägens FK) som var bästa svensk 2013, John Börjesson (Ullevi FK) bästa svensk 2014 och Mårten Boström, IFK Lidingö SOK, 6:a 2014 och bästa nordbo samt en av världens bästa orienterare med VM-guld i bl.a. sprint 2013.


John Börejsson, Ullevi FK Foto: Peter Holgersson

Damsidan då? Jo där kommer ett starkt startfält att tampas om segern. Det starkaste namnet är Annelie Johansson (Hälle IF) som vann Lidingöloppet 2014, hon sprang även VM i maraton i Peking 2015. Hon utmanas främst av Therese Olin (Ullevi FK) som vann Lidingöloppet 2013 och tog SM-silver på 10000m 2015, Malin Ewerlöf (IFK Lidingö Friidrott) som vunnit Lidingöloppet 3 gånger ( 96, 01 och 09) och Ida Nilsson (Högby IF) som har banrekordet för Lidingö Tjejlopp 10km med tiden 34:22.


Annelie Johansson, Hälle IF Foto: Peter Holgersson

Andra intressanta namn på startlinjen är Jonas Buud (IFK Mora) som är en av världens bästa Ultralöpare och som vann VM på 100km 2015 på den otroliga tiden 6:22:44. David Nilsson (Högby IF) har i år förbättrat sig på nästan alla distanser och sprang maraton i Peking under VM 2015, bästa svensk på Lidingöloppet 2011. Martin Lundqvist (IK Sisu Nässjö) som under 2015 haft en kraftig utvecklingskurva var 11:a på Lidingöloppet redan 2013. Ebba Tulu Chala (Spårvägens FK) 18-åringen som tog SM-brons 2015 på 10000m.


Från kl. 12:00 i morgon kan ni följa med oss LIVE från Grönsta gärde där Anna Jernberg Carlsson och Magnus ”Mr.137” Bergman guidar er genom drygt tre timmars sändning med fokus på Lidingöloppets 30km. Gör detta här på hemsidan eller på Aftonbladet TV. 

​Lidingöloppet 365LIVE sänder Lidingöloppet 30km den 26 september