Testa krafterna i TCS Lidingöloppet 15 och Halvklassikern

TCS Lidingöloppet 15 är halva distansen av TCS Lidingöloppet 30 , men fortfarande en riktig utmaning. Loppet som ingår i Halvklassikern är loppet för dig som vill ha fartfylld löpning på sköna spår  vackra omgivningar. Lördag 23/9.

Foto: Peter Holgersson 

Starten och mål

Starten går från Koltorps gärde på förmiddagen under Lidingöloppslördagen. Loppet går på sköna spår i vår vackra skärgårdsmiljö. Målet är som alla andra Lidingölopp, på Grönsta gärde. 


Vätskestationer på TCS Lidingöloppet 15km
Vid starten, Koltorp: sportdryck och vatten
10 km från målet, Hustegaholm: sportdryck och vatten
4 km från målet, Grönsta: sportdryck, vatten, bullar, bananer och saltgurka
Vid målet, Grönsta gärde: sportdryck, vatten, bullar, bananer, blåbärssoppa, saltgurka och kaffe.

Foto: Peter Holgersson


Halvklassiker 
TCSLidingöloppet 15 ingår – tillsammans med  Engelbrektshalvan/HalvVasan, Halvvättern och Vansbro Halvsim – i Halvklassikern. Loppet är seedningsbart och från 2013 klassat som ett tävlingslopp.

Läs mer om Halvklassikern »

Banprofil (klicka för större bild):

Banprofil Lidingöloppet 15

Foto: Peter Holgersson

 

 

 

Lidingöloppet - Ett klassisk terränglopp


Det mest kända av Lidingöloppets många olika distanser är nog ändå 30 km. Den hårda backiga, men vackra banan, har sedan starten 1965 varit en riktig uthållighetsprövning för löparna i loppet.

Lidingöloppet 30 km är ett lopp med tradition och har genom åren blivit en av de största löparutmaningarna i landet. Eliten i täten kanske kämpar om seger och ära, men Lidingöloppet är och förblir ett lopp för dig som vill prestera något utöver det vanliga.

30 km brukar inte vilken otränad tjomme som helst klarar av. De löpare som ger sig ut på den kuperade banan rekommenderas att vara tränad i kropp och själ, fullt friskt och besitta en rejäl dos envishet för att palla av antalet backar(speciellt de sista 15km).

Lidingöloppet 15 - Halva Lidingöloppet - Hela nöjet!

Lidingöloppet 15 är halva distansen men du får garanterat samma sköna känsla och glädje under 15 km loppet som vid 30 km. Starten är på Koltorps gärde under lördagförmiddagen och avslutas på Grönsta gärde. De som springer Lidingöloppet 15 slipper dessutom Lidingöloppets mördarbacke nr1 - Abborrbacken.

Vätskekontroller

När du springer Lidingöloppet så kan det vara skönt att för egen del att kunna planera sina vätske- och matintag. Här finner du en lista på vad det finns för vätska och mat på de olika stationerna.

Vätskekontrollerna på 30 km och 15 km banan serverar preliminärt drycker och tilltugg i nedanstående ordning:
Vid 30 km-starten, Koltorp: Sportdryck och vatten.
24,5 km från målet, Ekholmsnäs: Sportdryck och vatten.
20,5 km från målet, Hustegaholm: Sportdryck och vatten.
15 km från målet, Fågelöudde: Sportdryck, vatten, bullar, bananer och saltgurka.
9,9 km från målet, Grönsta: Sportdryck, vatten, bullar, bananer och saltgurka.
6,3 km från målet, Uddvägen; Sportdryck, vatten, blåbärssoppa, kaffe, bananer, bullar, cola och saltgurka.
3,0 km från målet, Tyktorp; Sportdryck, vatten.

Vid målet, Grönsta gärde: Sportdryck, vatten, bullar, bananer, blåbärssoppa, proteinbarer, saltgurka och kaffe.

Vätskestationernas placering på 15km-banan: 10 km från mål, 4 km från mål samt strax efter målgång.

Vätskestationernas placering på 10km-banan: 6,5 km från mål och 3 km från mål samt strax efter målgång.

Reptider

I Lidingöloppet 30 km har vi maxtider. Det innebär att man måste passera en viss plats på banan före vissa klockslag(reptider). Lyckas man inte med det och man kommer efter repdragningen, får man snällt kliva av banan och bryta sitt lopp.

På följande platser är det repdragning:
Fågelöudde (15 km) måste passeras före kl. 15.55.
Grönsta-kontrollen (20 km) måste passeras före kl. 16.40
Sticklinge (23,8 km Vätskan Uddvägen) måste passeras före kl. 17:20.

Lidingöloppet efter målgång

 

Så mycket mer än 30km

Under Lidingöloppslördagen tävlar, förutom klasserna i 30km, även motionsklassen Lidingöloppet 15 samt flera junior- och veteranklasser.Här bredvid kan du se sträckorna för respektive klass.


Banprofil

lidingöloppet Banprofil

Lidingöloppet Banprofil

Lidingöloppet Banprofil

En Svensk Klassiker och En Svensk Halvklassiker

Lidingöloppet 30km är en del av En Svensk Klassiker. Lidingöloppet 15 ingår i Halvklassikern. Gör du någon av klassikerna eller tänker göra, glöm då inte att ange detta vid din anmälan till Lidingöloppet.

Löpare som håller på att genomföra En Svensk Klassiker seedas in i sjunde startgrupp (av nio) i MK30. Var noga med att ange på din anmälan att du gör Klassikern! Löpare som har bättre meriter än klassikern seedas efter bästa meriten om de inte speciellt anger att de vill stå i Klassikergruppen.

Klassen Lidingöloppet 15, som gäller för Halvklassikern är från och med 2011 seedningsbar, men är fortfarande klassat som ett motionslopp. Observera att klassikerdeltagande skall anges i anmälan eller till kansliet via mail/telefon senast den 10 augusti! Man kan ej omseeda sig till dessa led senare eller under tävlingshelgen. Ska du göra En Svensk Halvklassiker är det endast Lidingöloppet 15 som räknas till Halvklassikern - inget annat 15 km lopp.
Läs mer om En Svensk Klassiker här » (extern länk)

När
Lördag 23/9

Starttid
Mellan kl.09:40.10:30

Se alla starttider här »

Klasser
MK15
(män/kvinnor 15 km). Från 15 år.

Sträcka
15 km

Max antal deltagare
7000

Se alla anmälningsavgifter »


Ingår i En Svensk Halvklassiker

Seedning

Vill du komma i någon av de främsta startgrupperna i MK15 anger du dina löparmeriter i anmälningsformuläret på vår webbplats. Om det inte spelar någon roll vilken startgrupp du placeras i behöver du inte ange några meriter.
Läs mer om vår seedning »

OBS! Man kan inte seeda om sig under lopphelgen.

OBS! Start i för tidig startgrupp leder till Automatisk Diskning. Start i en senare startgrupp leder till Automatiskt Tidspålägg(10 min per försenad startgrupp) från löparens egentliga starttid. Dessa beslut går Ej att överklaga.