Jubileum 2014

Välkommen till Lidingöloppets jubileumswebb. Här kan du se intervjuer, läsa om vinnarna genom tiderna, vad som händer under årets evenemang och mycket, mycket mer.

 

Läs även om...

Fyra löpare har fullföljt alla 49 Lidingölopp

Att kunna springa tre mil terräng på en given dag varje höst 49 år i följd är inte helt lätt och så är det också bara fyra löpare som klarat av det.

Läs mer »

Start

Den första upplagan av Lidingöloppet genomfördes i hösten 1965 och förhoppningen var att det skulle bli löpningens Vasalopp, det vill säga ett långlopp för som alla kunde vara med i. Och så blev det! Genom åren har det vuxit enormt på alla sätt.

Läs mer »

År för år

Den första upplagan av Lidingöloppet genomfördes i hösten 1965 och förhoppningen var att det skulle bli löpningens Vasalopp, det vill säga ett långlopp för som alla kunde vara med i. Och så blev det! Genom åren har det vuxit enormt på alla sätt.

Läs mer »

Vinnarna

Sedan premiären 1965 har 35 löpare från sju nationer lyckats vinna Lidingöloppets tremil på herrsidan och överlägset flest segrar har till och med 2013 Kenya med tjugo.

Läs mer »

Banan

Lidingöloppet startar vid Koltorps gärde på södra delen av ön och kontrollerna längs den 30 km långa banan har alla blivit klassiska. Inte minst den mytomspunna Abborrbacken efter 25 km som med sina drygt 500 meter är banans längsta och brantaste.

Läs mer »

Evenemanget

Tre tuffa mil är vad Lidingöloppet förknippas med men jätteevenemanget innehåller också en lång rad andra klasser och distanser för alla åldrar. För att alla löpare ska kunna prestera sitt bästa går det under de tre tävlingsdagarna åt bland annat 46.000 liter vatten, 64.000 kanelgifflar och 32.000 bananer. Lidingöloppet är också ett evenemang som växer över hela landet tack varje Lidingöloppet on Tour.

Läs mer »

Funktionärerna

Det krävs 2500 funktionärer för att få Lidingöloppet att snurra och de ideella krafterna är därför en förutsättning för att evenemanget ska kunna genomföras. Tre av kuggarna i det jättelika maskineriet är Ann-Mari Hevreng, Jesper Svedberg och Charlotte Schönbeck.

Läs mer »

Lilla Lidingöloppet

Lilla Lidingöloppet är för barn- och ungdomar vad tremilen är för vuxna – höstens stora löparhöjdpunkt. Tusen och åter tusen är de barn som nervöst väntat på starten på Grönsta gärde för att sedan rusa upp i Grönstabacken och vidare 1,7, 3 eller 6 km till målet som också ligger på Grönsta gärde.

Läs mer »

Löparnas egna bilder

Har du bilder från ett tidigare Lidingölopp som du vill dela med dig av? Maila då in din bild till oss på Lidingöloppet så publicerar vi bilderna här på sidan.

Läs mer »Den 26–28 september 2014 arrangeras Lidingöloppet för 50:e gången. När det startades av eldsjälarna Sven Gärderud och Karl-Axel "Kacke" Karlberg, med målet att skapa ett stort motionslopp i Stockholm, kunde nog ingen tro att det skulle växa till dagens jätteevenemang med 44.000 anmälda löpare!

 

Lidingöloppet arrangeras av IFK Lidingö Friidrott och IFK Lidingö SOK och är sedan länge världens största terränglopp. De tre senaste åren är Lidingöloppets bästa genom tiderna sett till antalet anmälda och 2013 sändes hela tävlingshelgen live på webben och sågs av över 60.000. Det säger verkligen något om intresset för loppet.

Lidingöloppet är en utmaning med sin tuffa terräng och det är det som gör loppet unikt. Men det finns en distans för alla oavsett ålder, kön och förmåga. 30 kilometer är huvudklassen men evenemanget är mycket mer än så med allt från Knatteloppet för de minsta upp till veteranklasserna. Vid sidan av Lidingöloppshelgen arrangerar organisationen Lidingöloppet Ultramarathon, Lidingöloppet MTB, Lidingöloppet On Tour och Blodomloppet Stockholm med totalt över 60.000 deltagare per år.

Jag har varit ansvarig för Lidingöloppet sedan 2010 och det är ett privilegium att jobba med alla involverade i loppet. Våra 2500 ideella funktionärer gör ett strålande jobb utan vilka loppet aldrig skulle gå att genomföra.

Tomas Hoszek
Generalsekreterare Lidingöloppet

 

 

Jonas Hedman

Jonas Hedman är mannen bakom Lidingöloppshistoriken