TCS Lidingöloppets miljötips och miljönyheter

Miljötips & -nyheter
Miljötips & -nyheter

Här samlar vi våra olika miljötips som du kan använda i din vardag för att bidra till en bättre miljö, samt miljönyheter från oss på Lidingöloppet.

Vi kommer här även presentera energitips från Lidingöloppets partner Elverket.


roende på plasttyp och produkt tar nedbrytningen olika lång tid. En plastpåse tar ungefär 10-15 år att brytas ner, en PET-flaska några hundra år, en fiskelina ett halvt millennium, bara för att ge några exempel. Problemet är att vi inte riktigt vet eftersom ingen levt så länge. Plast har masstillverkats i 70 år, men nedbrytningstiden är mycket längre än så.

Typiska nedbrytningstider för plast i naturen ligger alltså mellan några hundra år upp till tusen år. Helt säkra är vi inte eftersom få tester har gjorts. I havet är tidspannet dessutom ännu längre eftersom nedbrytningen går mycket långsammare.

- See more at: http://plastriot.se/kunskapsbank/#sthash.8G3wnyiP.dpuf

Vi håller motionsspåret rent!

Vi utmanar nu loppen i En Svensk Klassiker och DIG att plocka ‪#‎ettskräpomdagen‬ för att hålla naturen och våra arenor rena och fria från skräp. Hur ser det ut där du tränar? Dela med dig med bild eller text i kommentarsfältet på vår Facebooksida!

Vi antar att just du inte skräpar ned men hjälp gärna till att plocka andras skräp för ett trevligare pass i skogen. Tillsammans är vi starka! ‪#‎hållsverigerent‬ ‪#‎supermiljöbloggen‬ ‪#‎Lidingöloppet‬

 

 

Klimatkompensering

Lidingöloppet och Blodomloppet i Stockholm har klimatkompenserat de egna transporterna för 2015 års event. De transporter som ingår i uträkningen är bussarna i de gratis slingor mellan tunnelbanan och eventet, samt de egna transporterna under eventveckorna. Totalt kompenserar vi för 8 ton CO2e.

 

Vi har valt att kompensera pengarna, via Zeromission, till Vi-Skogens trädprojekt Emiti Nibwo Bulorora (vilket betyder Träd ger liv) i Tanzania.
" Med pengar som genereras via klimatkompensation stödjer projektet småskaliga jordbruk genom att dels förbättra kunskapen och medvetenheten om klimatrelaterade frågor, dels på ett handgripligt sätt motverka och förbättra anpassningsförmågan inför den pågående klimatförändringen. Förutom det övergripande målet med trädplantering – att bidra till en bättre miljö och mildra klimatförändringarna – har projektet en rad ekonomiska och sociala fördelar." - Läs gärna mer om projektet här.

Denna klimatkompensering är ett första steg på vägen mot ett förhoppningsvis större område, och vi hoppas att även ni följer oss på resan framåt!

 

Energiprodukternas baksida

Många löpare har med sig så kallad energi-gel eller -bars när de tränar eller tävlar längre pass. Produkten ger löparen energi för att orka resterande del av passet, vilket är toppen, men resterna hamnar tyvärr väldigt ofta i naturen.


Energigel i kärret före Ekholmsnäsbacken, efter 5 löpta kilometrar i Lidingöloppet 30km. Inte så enkelt för en funktionär att hitta, eller hur?


Vi på Lidingöloppet önskar att alla våra löpare kunde bli goda exempel på hur man ska bete sig i naturen och ta med sin förpackning hem när de konsumerat produkten. Har man orkat bära på en fylld förpackning bör man orka fortsätta bära på en tömd sådan som väger mindre än innan!

Det ser inte bara tråkigt ut i naturen för oss människor, utan kan även vara farligt för djur som börjar äta på skräp, sätta i halsen eller fastna i det på något vis. Så hjälp till du med genom att ta hem ditt skräp samt städa gärna upp efter andra om du är ute och tränar. Tar alla med ett skräp hem vid varje pass så blir det till sist en stor insats tillsammans!
Kika gärna in på instagram under taggarna #ipickeditup #ettskräpomdagen och #hållsverigerent


Lite skräp vi hittat under en av våra Skräpplockardagar.

Många kanske tänker tyvärr "jag har betalat en hög anmälningsavgift till detta lopp, så då får någon funktionär städa upp efter mig". En väldigt tråkig och felaktig inställning. Vi har självklart funktionärer som städar efter loppet, men mycket missas lätt när det blåst in en bit i skogen, hamnat under någon buske eller liknande. Om alla tar med sitt skräp till nästa vätskestation eller till en sopsäck, som sitter uppsatt vid cirka varje kilometer, så blir loppet en mycket trevligare upplevelse för alla inblandade - löpare, åskådare, funktionärer, boende i området samt djur.


Bild från filmen Bird Island. Det hamnar mycket i en stackars fågels mage...

Lite fakta om plastnedbrytning
Beroende på plasttyp och produkt tar nedbrytningen olika lång tid. En plastpåse tar ungefär 10-15 år att brytas ner, en PET-flaska några hundra år, en fiskelina ett halvt millennium, bara för att ge några exempel. Problemet är att vi inte riktigt vet eftersom ingen levt så länge. Plast har masstillverkats i 70 år, men nedbrytningstiden är mycket längre än så.
- Infon kommer från plastriot.se/kunskapsbank

Typiska nedbrytningstider för plast i naturen ligger alltså mellan några hundra år upp till tusen år. Helt säkra är vi inte eftersom få tester har gjorts. I havet är tidspannet dessutom ännu längre eftersom nedbrytningen går mycket långsammare.

- See more at: http://plastriot.se/kunskapsbank/#sthash.8G3wnyiP.dpu

 För en energigel-förpackning tar det då gissningsvis ett par hundra år att brytas ner, då den plasten är rätt kraftig. Korken tar ytterligare flera hundra år i tillägg...

 Tack för att DU inte skräpar ner, samt sprider kundkapen vidare till dina medlöpare!

 

 Lidingöloppet godkänt av Håll Sverige Rent som ett "Miljömärkt Event" för fjärde året i rad 2015!

Vi är mycket glada över beskedet om att vi även i år har blivit godkända av HSR. Som ett återkommande event måste vi förbättra oss varje år och gjorde det även till årets lopp.
En av årets förbättringar är bland annat att vi har Öko-tex tröjor till våra 2500 funktionärer.

Som tidigare får du ekologisk banan och kaffe i mål.

Tips inför ditt Lidingöloppsbesök:

Tänk på att samåka - spana in Skjutsgruppen tex. Eller åk med våra gratisbussar från t-banan i Ropsten.

Släng inte skräp i skogen - vi har sopkärl vis vätskestationerna samt längs med hela spåret. Har du orkat bära en fylld energiiförpackning så orkar du bära den tom en liten bit till!

Om du av någon anledning inte har möjlighet att uträtta större behov i skogen - se till att gräva ner det du lämnar efter dig. Visa respekt för de boende i området. Barn och hundar leker i skogen.

Snåla med duschvattnet efter ditt lopp. Stäng av när du schamponerar/tvålar in dig tex.

Tack för att du hjälper till!


Tävla om en startplats till utsålda tremilen på Lidingöloppet!
- TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

Tillsammans med Håll Sverige Rent har vi en tävling med frågor om Allemansrätten, där priset är en startplats till Lidingöloppt 30 km. Läs på om Allemansrätten på Håll Sverige Rents hemsida och svara sedan på några frågor i tävlingen här »


Lycka till!

/ Lidingöloppet


 

 

Hur ofta klipper du din gräsmatta?

Ett av alla sommartecken är ljudet från gräsklippare och lukten av nyklippt gräs. Men hur miljömedvetet klipper du? Genom att göra ett aktivt val kan du både hjälpa miljön och förbättra din egen hälsa.

För att kunna avgöra vilken typ av gräsklippare som passar ditt hushåll bäst behöver du veta en rad olika faktorer men en tumregel är att ju större gräsyta du har och ju mer sällan du klipper gräset, desto större och kraftigare gräsklippare behöver du.

Utgå från de här punkterna vid val av gräsklippare:

 • Hur stor yta du ska klippa.
 • Hur gräsmattan/tomten är beskaffad (tät, ojämn, kuperad, sluttande etc).
 • Hur mycket du vill röra på dig.
 • Vilka miljöhänsyn du vill ta.
 • Pris och kvalitet.

Kanske inte helt otippat men den mest miljövänliga gräsklipparen är förstås handgräsklipparen. Den gör så att gräset blir klippt, grannen slipper buller och avgaser och du får ett träningspass på köpet. Har du däremot för stor gräsmatta för att klippa för hand finns det alternativ som är bättre eller sämre för miljön. Har du redan en bensindriven klippare som fungerar bra kan du tanka den med alkylatbensin. Ska du byta finns det eldrivna gräsklippare, gräsklippare som tankas med etanol eller svanenmärkta gräsklippare som alla är bättre alternativ än de bensindrivna gräsklipparna. Eller varför inte satsa på en eldriven robotgräsklippare? Den eldrivna gräsklipparen är lite tystare än den bensindrivna och släpper inte ut några avgaser. Bensindrivna gräsklippare får ofta oförtjänt mycket kritik när det handlar om miljöfrågor. Faktum är att motorerna som tillverkas idag har en betydligt lägre utsläppsnivå än för tio år sedan, vilket också regleras hårt av EU-direktiv. Dessutom är det många som glömmer bort eller rent av inte känner till att ett regelbundet underhåll av gräsklipparen reducerar miljöpåverkan avsevärt.

Åtta minuter är allt som krävs för att solen ska kunna förser jorden med all den energi den behöver på ett år? Hur långt har du hunnit springa på samma tid?

Våren är på intågande och krokusar och tulpaner gör oss påminda om att det snart är dags att damma av träningskläder anpassade för lite varmare temperaturer. Är du allergiker kanske du inte hoppar av samma entusiasm som vi på Elverket gör, men eftersom vi vet att vi nu går in i den mest solsäkra perioden, april-oktober, är vi lite extra glada den här tiden eftersom vi också går in i solcellernas tid.

Installationer av solceller har ökat i Sverige under de senaste åren och för oss är det inte särskilt förvånande. En solcellsanläggning är snäll mot miljön, den hörs inte, den syns sällan och kräver extremt lite underhåll. Den bidrar också till att konsumenternas elberoende minskar samtidigt som den höjer värdet på din bostad. Fördelarna är många.

Checklista för solel på tak

 • Taket ska vara i bra skick. Planera inte byte av tak inom en snar framtid. Solpanelen ska ligga i 20 till 30 år eller mer.
 • Taket ska ligga i söderläge. Helst i syd, men sydväst och sydost går också bra.
 • Taket ska ligga i skuggfritt läge. Skog, höga hus, flaggstänger och lyktstolpar påverkar produktionen.
 • Takytan måste vara minst 13 m2 för att en solpanel ska kunna läggas.
 • Lutningen på taket bör vara mellan 35 och 50 grader beroende på var du bor och hur ditt hus ligger.
 • Ta reda på din årsförbrukning av engeri. En solpanel på 13 m2 producerar 2375 kWh.
 • Tänk på att all elektriskt installationsarbete bör utföras av en behörig elektriker.Elverket erbjuder såväl paketlösningar som skräddarsydda lösningar för alla som vill producera miljövänlig el i form av solceller. Vill du veta mer om vad just vi har att erbjuda, varför inte ge det åtta minuter av din tid? Kontakta våra solcellsrådgivare för att få tips och råd. Vi finns tillgängliga vardagar 8.00–16.00 på telefon 08-511 866 00 alternativt kundservice@elverket.se.


 

Visste du det här om energi:

 • Om du använder en mobilladdare med effekten 5W räcker 1 kWh i 200 timmar.
 • Använder du en digitalbox med effekten 10W räcker 1 kWh i 100 timmar.
 • Om du har ett trådlöst nätverk på 12W räcker 1 kWh i 83 timmar.
 • Har du en dator med effekten 200W räcker 1 kWh i 5 timmar.
 • Använder du en LED-lampa med effekten 1W räcker den i 1000 timmar.
 • För en lågenergilampa med effekten 1W räcker 1kWh i 143 timmar.
 • Tänder du en glödlampa på 40W räcker 1kWh i 25 timmar. 
 • Använder du en hårtork på 1500 W räcker 1kWh i 40 minuter.
 • Har du en rakapparat på 4W räcker 1kWh i 250 timmar.

 
Miljötävling

 Under Lidingöloppet  MTB och Lidingöloppet Ultramarathon genomförde vi en
miljötävling. Läs mer om den här >>

 
Lidingöloppets årströjor blir miljövänligare 2015

Läs mer om denna nyhet >>


 

Så tillverkas Lidingöloppsmedaljen

För tillverkningen av Lidingöloppets medalj står företaget Sporrong i Solna.

– Lidingöloppsmedaljen är en kvalitetsprodukt och vi jobbar hårt för att få fram en så bra medalj som möjligt. Lidingöloppet är en av våra enskilt största sportkunder och medaljen är unik eftersom den har olika motiv varje år. Totalt tillverkar vi 36.000 medaljer i två storlekar till Lidingöloppet varje år, säger Patrik Tjäder som är Key Account Manager på Sporrong.

Efter att motivet valts ut tillsammans med Lidingöloppet och Millesgården startar produktionen där det handlar om att ta in illustrationen i ett 3D-program och därefter göra verktygen. Stansformarna görs av svenskt stål och produktionen innehåller tolv moment som sysselsätter 20 personer i en månad.

– Lidingöloppsmedaljen är gjord i mässing (till stor del av återvunnet material) som är en blandning av koppar och zink och således fri från nickel. Miljömedvetenheten finns med genom hela produktionskedjan från vår egen produktionsenhet i Estland där medaljerna packas i blå plastlådor som återanvänds, vilket är unikt, via transport med båt till Sverige. Vi hämtar sedan alla överblivna medaljer och tar hand om metallskrotet (ca 300 kg medaljer, inkl band och backar år 2014) samt återanvänder tygbanden.

Jonas Hedman


 

Frisk luft. Bild: Tobias Flygar. 
Frisk luft - ett av Sveriges miljömål

Vad kan vi göra för att nå Sveriges miljömål om friskare luft?

Här kommer ett av förslagen från miljömål.se som passar bra nu på vintern för dig som kör bil.
Främst bör man använda sig mer utav kollektivtrafiken och samåka mer.

- Använd motorvärmare och välj dubbfria vinterdäck -

Det räcker med att ha på motorvärmaren cirka två timmar åt gången. Stå inte på tomgång, och lär dig köra skonsamt (”ecodriving”).  Utsläppen av skadliga ämnen blir lägre om du gör på detta sätt. Moderna dubbfria vinterdäck för nordiska förhållanden är i de flesta situationer lika trafiksäkra som dubbdäck men det bildas inte lika mycket slitagepartiklar.


Sug upp damm, spola ej ned det i avloppet!

I dammet samlas en hel del kemikalier, som utsöndrats från blanda annat elektronik, flamskyddade möbler, plastleksaker mm. Tyvärr är inte avloppsreningsverken gjorda för att ta hand om kemikalier så de hamnar i naturen och i retur i våra bad- och dricksvatten.

Käppala Reningsverk, på Lidingö, tipsar om att vi ska göra såhär när vi städar:

 • Dammsug istället för att våttorka golv och andra ytor. Om du verkligen behöver våttorka är det viktigt att du dammsuger eller torrdammar noga först.
 • Damma med mikrofiberduk eller med ett fuktigt papper. Dammet från mikrofiberduken avlägsnar du med dammsugare eller för hand och slänger det i hushållssoporna. Skölj inte duken i vasken.
 • Välj miljömärkta städprodukter
 • Undvik produkter behandlade med flamskyddsmedel och smutsavvisande kemikalier.

Läs gärna mer på Käppalaverkets hemsida
Käppalaförbundet renar avloppsvatten från mer än en halv miljon människor i elva medlemskommuner norr och öster om Stockholm.


 Bildkollage från loppet 2014

Nedan i bildkollaget kan ni se några av miljöinsatserna som kunde ses på plats under loppet. Sedan finns det även en massa andra saker vi gör som är svåra att illustrera med en bild!

I bilden: Lidingöloppets bussar - ju fler som tar bussen dessto färre bilar som tar mer plats på parkeringar och vägarna, samt mindre utsläpp. En av 4 återvinningsstationer på Grönsta/Lidingövallen (Glas, Pant, Plast, Kompost, Brännbart & Tidtagningschip). Seats information om Eco Fuel på toaletterna - med Lidingöloppets miljöönskemål i vänstra hörnet. Vattenflaskepåfyllningsstation. Reklamskylt som satt på i våra bussar. Utdelning av KRAV-bananer & -kaffe i målet.

Tack för att DU hjälpte till att hålla loppet rent!


Ett rent lopp

Hjälp oss att hålla Lidingöloppet så rent som möjligt. Här nedan kommer en samling tips som du även hittar i startbeviset vi skickar ut. Se även i listan neröver våra tidigare tips och råd.

Kom ihåg att bara slänga skräp på anvisad plats, i kärl. Har du missat kärlen på vätskestationen så kommer det snart ett till - för det finns en sopsäck vid varje kilometermarkering. På vätskestationerna testar vi i år sopkärl från Longbasket, håll gärna utkik efter dessa när du ska slänga din mugg, samt andra uppskyltade kärl för bananskal och annat komposterbart.


Åk miljövänligt till Lidingöloppet

Spara både på miljön och plånboken. Åk tillsammans till loppet. Vi har dessutom begränsat med plats på parkeringen. Har du inte tänkt att åka kommunalt, tåg eller buss till oss så se till att fylla bilen för miljöns skull. Du som bor nära rekommenderar vi tar cykeln. Tack!

Hitta någon att samåka med i Lidingöloppets Skjutsgrupp!
Läs om hur du kan ta dig till loppet på vår hemsida. Här hittar du bland annat SJ:s löpartåg från Göteborg samt övriga tågavgångar runt i landet, samt Keolis tre olika Lidingöloppslinjer (startar i Örebro/Jönköping/Uppsala).

Tack för att du hjälper till att göra vår ö och lopp lite grönare!

Halvera pappersförbrukningen

Ställ om skrivarna så att de normalt skriver ut alla dokument dubbelsidigt per automatik.

Har du bra syn kan du dessutom välja att skriva ut två sidor på varje sida. Plötsligt får fyra sidor plats på en vanlig A4:as fram och baksida, och du har sparat 3 pappersark.

Du sparar både på miljön, pengar och plats!
Rädda bananen!

Att köpa Eko-bananer är som de flesta vet vid det här laget bra för både miljön och för din kropp.

Men eko-frukt är ju inte besprutad och blir därför snabbare dålig. Här kommer därför några tips på hur du kan rädda bananer som håller på att bli dålig, men som du inte hinner äta i tid.

Vi får ofta bananer över från våra lopp och klassikern är att vi efter några dagar bjuds på banankaka av vår mästerbakande kollega. Förutom denna klassiker kan man göra följande, enligt smasteg.nu:

-       Halvera bananen och stick in en pinne i den. Frys in och vips har du en pinnglass!
-       I en del kakrecept kan bananer ersätta äggen: mosa en halv till en hel banan per ägg och grädda lite längre eftersom bananerna innehåller mer vätska. Fungerar i recept med relativt få ägg där banansmaken passar. Bakverken blir saftiga men bananerna kan inte få sockerkakor och liknande att resa sig, så där behövs lite under en halv tesked bakpulver per ägg.
-       Använd som ansiktsmask: Mosa en banan med fem matskedar havregryn och en matsked honung som får verka på huden i tio minuter.
-       Skiva och frys in. De frusna bananbitarna kan sedan mixas med lite yoghurt till glass, eller gör smoothie tillsammans med några bär och lite mjölk eller yoghurt.

Bananer och miljöpåverkan
Bananer kräver stora odlingsytor som utarmar jorden och tillhör de växter som besprutas allra hårdast under odlingen. Ekologiska bananer odlas för att jorden ska hålla längre och utan vare sig kemiska bekämpningsmedel eller handelsgödsel, som orsakar stora klimatgasutsläpp.

På Lidingöloppet bjuds ni på KRAV-märkta bananer, och på Blodomloppet på bananer med Rainforest Alliance-märkning.

Tipsen kommer från: http://smasteg.nu/fem-saett-att-raedda-bananen?vm

 


Vi har tillsammans med bland annat världsmästaren i skyrunning Emelie Forsberg skrivit under Håll Sverige Rents upprop för att visa att vi värnar om naturen och respekterar allemansrätten. Därför blir den här månadens miljötips att uppmana dig att skriva under du också och därmed hjälpa till att sprida den här informationen. Ju fler idrottare som strävar efter att behålla naturen så tillgänglig och välbevarad som idag – ju större möjligheter att vi kan fortsätta att utöva idrott i naturen och behålla vår arena”.

» Skriv under på att du tycker att allemansrätten är viktig och att du är en av de som tar ansvar.
» Testa dina kunskaper om allemansrätten och tävla om fina priser – har du koll på vad som gäller?
» Läs mer om kampanjen och de idrottsprofiler som ställer upp för allemansrätten.


Visste du att vi i snitt låter våra elektroniska apparater stå i standby-läge 30-40 % av dess totala livslängd? Om vi skippar standby-läget och köper hem ett grenuttag med strömbrytare för alla elektroniska apparater sparar vi både pengar och miljö! Det handlar om ungefär 750:- om året, räknat på en genomsnittlig förbrukning för en familj. Det är alltså mer än hela startavgiften till Lidingöloppet 30 km.

Visste du att en vanlig LED-lampa har en beräknad livslängd som är ungefär 20 000 timmar? Det motsvarar:
- nästan lika många timmar som alla Lidingöloppets funktionärer arbetar under Lidingöloppshelgen (dvs. 25 000 arbetstimmar)
- eller 3 gånger så lång livslängd som en genomsnittlig lågenergilampa har
- eller 20 gånger så lång livslängd som den traditionella glödlampan
Byt lampor du också!

 

Lidingöloppets arrangemang