"Var rädd om din arena"

Naturen är Lidingöloppets arena. Den är din arena. Det är vår arena. Vi nöter kilometrar i löparspåret, cyklar mountainbike i skogen, tar oss över stock och sten på jakt efter orienteringskontroller - allt tack vare allemansrätten.


Vi har tillsammans med bland annat världsmästaren i skyrunning Emelie Forsberg och världsmästaren i mountainbikeorientering Cecilia Thomasson skrivit under Håll Sverige Rents upprop för att visa att vi värnar om naturen och respekterar allemansrätten.

Skriv under du också och hjälp till att sprida den här informationen. Ju fler idrottare som strävar efter att behålla naturen så tillgänglig och välbevarad som idag – ju större möjligheter att vi kan fortsätta att utöva idrott i naturen och behålla vår arena.

>> Testa dina kunskaper om allemansrätten och tävla om fina priser – har du koll på vad som gäller?

Om kampanjen

Med kampanjen "Var rädd om din arena" vill Håll Sverige Rent sprida kunskap om allemansrätten till alla de som cyklar, klättrar, paddlar, springer eller på något annat sätt använder naturen som sin arena. Allemansrätten är en förutsättning för många att kunna utöva sin aktivitet i skog och mark. Utan allemansrätten - ingen arena.

Kampanjen vill uppmana alla att ta ett ansvar för hur de beter sig i skog och mark – och att alla respekterar den allemansrätt vi har idag. Detta för att försvara och vara rädd om vår unika möjlighet att använda naturen som arena för egna frilufts- och idrottsaktiviteter även i framtiden!

Vi måste påminna varandra om att allemansrätten är en unik möjlighet för oss alla att röra oss fritt i naturen. Det inte är en självklarhet att det alltid kommer att vara så! Vi måste därför alla ta vårt ansvar och ta reda på vad som gäller och respektera allemansrättens gränser.

Vi hoppas att många vill gå in och göra frågesporten och skriva under allemansrättens Code of conduct, dels för att ta reda på mer om allemansrätten dels för att visa att vi är många som är rädda om naturen som vår arena.

Lidingöloppets arrangemang