Grattis Anders Rahmqvist – erhållare av 2021 års funktionärspris!

TCS Lidingöloppet är ingenting utan våra fantastiska funktionärer - det är genom deras passion och engagemang som loppet har blivit en älskad tradition över hela landet. Idag firar vi särskilt Anders Rahmqvist - huvudfunktionär för sjukvården – som just har mottagit Lasse Dahlstedts funktionärspris!


Lasse Dahlstedt och Anders Rahmqvist under prisutdelningen 

I en intervju delar Anders sina intryck av sina 42 år som TCS Lidingöloppet-funktionär:  

   
Vilka lärdomar tar du med dig från dina tid som funktionär och huvudfunktionär på Lidingöloppet? 
- Jag tar med mig förmågorna att planera, att skapa nya kontakter och nätverk och att kombinera min egen expertis med kompetensen runt mig - bland funktionärer, kansli och loppadministration.  

Vilket tillfälle från alla dessa år kommer allra starkast prägla ditt minne från rollen som funktionär?
- Alla år som speaker för 7-8-åringarna i Lilla Lidingöloppet! De här deltagarna visar den renaste formen av rörelseglädje - så viktig och så rolig att uppmuntra!

Ett annat roligt minne var när vi bemannade en egen passerspeakerkontroll vid Fågelöudde. Vi hade med oss en högtalarbil från vilken vi spelade musik och peppade löparna i 30km-loppet. Vi noterade då hur TCS Lidingöloppet, genom backarna, den slingrande banan och det mjuka terrängunderlaget, är en dynamisk utmaning där framgångsrika maratonlöpare i världsklass plötsligt kan utmanas av uppstickare. Det gör TCS Lidingöloppet både till ett spännande utmaning för deltagare och till en sevärdhet för publiken.

Du har ju varit funktionär både som speaker för Lilla Lidingöloppet på Grönsta, vid vätskeutdelningen på Fågelöudde och som ledare för läkarteamet. Vilken funktionärsroll har varit roligast? 
- Rollen som speaker under Lilla Lidingöloppet väger nog allra tyngst. Det har varit så kul att interagera med deltagarna och spännande att, genom musik och pepp, kunna höja energin bland de unga löparna. Samtidigt har rollen som tävlingsläkare sina glädjeämnen. Jag tänker på gemenskapen med övriga funktionärer i sjukvården som är inspirerande och rolig, på glädjen att få utmattade löpare på fötter och få tacksamhet från våra "patienter". Men rollen kräver också ett stort ansvarskännande.

I dina funktionärs-roller har du även varit stationerad på olika platser - var utmed Lidingöloppsarenan är det festligast under Lidingöloppshelgen?  
- Det är svårt att välja – hela helgen präglas av folkvimmel och folkfest och den uppsluppna stämningen är påtaglig runt hela arenan. Kanske är dock energin som högst vid starten och i målet på Grönsta.  

Hur har du gått till väga när du genom året har rekryterat funktionärer i t.ex. sjukvårdsorganisationen? Vilka är dina starkaste ”selling points” för att ställa upp som funktionär? 
- Att det är roligt, att det är en kontrast mot den vanliga sjukvården, och att det är kul att arbeta ihop på det sättet man gör under helgen.

Du kommer nu att gå vidare till nya, spännande utmaningar. När du kommer tillbaka till TCS Lidingöloppshelgen nästa gång, kommer det vara i rollen som löpare eller som funktionär?  
- Som funktionär! 


Om Lasse Dahlstedts Funktionärspris
Lidingöloppet instiftade 2012 ett funktionärspris i Lasse Dahlstedts namn: ”Lasse Dahlstedts Funktionärspris”. Priset är en tavla utformad av Torstensson Art & Design Sweden AB.


Motiveringen av Anders Rahmqvist som 2021 års erhållare av Lasse Dahlstedts  Funktionärspris

Anders Rahmqvist är 2021 års erhållare av Lasse Dahlstedts funktionärspris. Anders var startspeaker på Lilla Lidingöloppet från 1980 under lördagen. Dagen efter samma funktion på Fågelöuddes 15 kilometers start. Efter ett uppehåll för arbete i Falun återvände Anders för att återuppta sitt gamla jobb som speaker på Lilla Lidingöloppsstarten.

Från 2013 ingår Anders i läkarteamet.

När pandemin under våren 2020 tog ett grepp om samhället klev Anders, i rollen som tävlingsläkare, in för att guida Lidingöloppet genom en svår tid präglad av restriktioner och Corona-anpassningar. Under det mycket begränsade Elitlopp som genomfördes 2020 testades en delvis ny sjukvårdsorganisation, som under ledning av Anders rullades ut i full skala 2021. Arbetet under 2021 innebar förutom sedvanliga tävlingsläkarsysslor också ett arbete med att rekrytera och utbilda sjukvårdsorganisationen. Dessutom anpassades loppet på olika sätt så att både deltagare och funktionärer skulle känna trygghet i att delta i loppet, trots pandemin. 


Läs mer: 
Om att vara funktionär för TCS Lidingöloppet >
Möt några av TCS Lidingöloppets funktionärer >
Tack till alla som gjorde 2021 års arrangemang möjligt! > 

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Arrangörer