Lissen Lindman om att springa genom hela levnadsloppet

Det är en vanlig idé att löpning bara ryms i en begränsad tid i livet. Ann-Louise "Lissen" Lindman, 92 år, bevisar motsatsen. Som 86-åring sprang hon TCS Lidingöloppet för första gången och idag är hon både rekordinnehavare i ålder, mångfaldig medaljör, och en tidig väg in i löpningen för sitt 5-åriga barnbarnsbarnsbarn Albin! 

Lissen Lindman om att springa genom hela levnadsloppet

I en intervju beskriver Lissen Lindman hur man kan ställa upp i Lidingöloppet genom hela livet. Hon delar samtidigt tips på hur man kan förbereda sig om man genomför TCS Lidingöloppet för första gången i september:

Du sprang TCS Lidingöloppet för första gången som 86-åring, vad var det som fick dig att ställa upp?
– Jag har varit med i TCS Lidingöloppshelgen ända sedan de första loppen arrangerades på 60-talet, fast i rollen som funktionär och senare genom min anställning på AGA (som då var huvudsponsor). Numera, sedan ett antal år, tar jag del i löparfesten genom att bjuda deltagare på kaffe i kyrkans tält på Grönsta. Arrangemanget har hela tiden legat nära hjärtat eftersom jag bor så nära löparspåren och eftersom jag känner loppets grundare Sven Gärderud, Lars-Eric Dahlstedt och Assar Blomquist.  

Inför loppet år 2016 beskrev Lars-Eric Dahlstedt att Lidingöloppet hade ett helt nytt lopp på fyra kilometer för Kvinnor och Män över 80, med medskicket att ”det klarar du!”. Det var gnistan som behövdes för att våga ställa sig på startlinjen för första gången och genomföra loppet. Det visade sig att fyra kilometer inte var så svårt!

Har du tränat genom hela livet eller har löparintresset vuxit fram gradvis?
– Jag har varit i rörelse genom hela livet och har bland annat sprungit en rad vanliga motionslopp och vandrat i fjällen. Under senare år har jag även genomfört långa vandringar i Spanien och flera pilgrimsvandringar. Min inspiration till rörelse och hälsa har under de senaste 15 åren varit GIH (i synnerhet under ledning av eldsjälen Eva Andersson) och jag har länge tränat i deras gymnastik- och hälsoprojekt för seniorer.

Du har rekordet som ålderssenior i TCS Lidingöloppet - tar det bort fokus på tid och placering när du springer loppet?
– Nej, placeringen i loppet är fortfarande viktig - jag vill inte komma långt bak! 

Har du några tips till de deltagare som i år ställer upp i TCS Lidingöloppet för första gången?
– Mitt tips skulle vara att besöka Lidingölopps-spåret någon gång innan loppet för att lära sig banan. Man behöver inte springa – att promenera är också bra. Huvudsaken är att man får en chans att lära känna backarna och att veta var de återhämtande partierna ligger. Det här är viktigt för att veta på förhand hur man ska disponera sina krafter i loppet.

Vad säger du för att inspirera barn och barnbarn till ett liv i rörelse? 
– Jag försöker aldrig övertala någon annan att börja träna, men jag tror att min livsstil inspirerar dem. De är vana vid att jag cyklar, springer och gympar - och de ser ju hur bra jag mår av det!

Under TCS Lidingöloppet brukar familjen, med barnbarn och barnbarnsbarn, stå och heja på mig utmed upploppet på Grönsta. I mål firar vi tillsammans för flera av mina barnbarnsbarn brukar vid det laget också ha slutfört lopp i till exempel Lidingö Skolstafett. I höst hoppas jag kunna inspirera mitt femåriga barnbarnsbarnsbarn Albins väg in i idrotten, då vi planerar att springa 1,7 kilometer tillsammans under Knatteloppet!


Lissen firar sitt första TCS Lidingölopp - och andraplacering - år 2016 tillsammans med segrarinnan Kristina Stannow och bronsmedaljören Pirkko Loippo. Foto: Lina Lindman. 

Anmäl dig till TCS Lidingöloppet 2022 här! > 
Alla lopp, åldersklasser och distanser under TCS Lidingöloppshelgen >
Alla åldersrekord i TCS Lidingöloppet > 

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Arrangörer