Sofia Öberg om de viktigaste banden under Rosa Bandet-loppet

I en intervju hyllar Sofia Öberg, segrare i Rosa Bandet-loppet 2021, den sociala gemenskapen som präglar arrangemanget - en kraft- och inspirationskälla till fysiska utmaningar under hela året!

Det var med stor glädje som Sofia Öberg korsade segerbandet i Rosa Bandet-loppet 2021. Trots det är det helt andra band som präglar hennes minne när hon ser tillbaka på loppet - nämligen de sociala band som knöts till deltagare, funktionärer och supporters. I en intervju beskriver Sofia hur gemenskapen under arrangemang som Rosa Bandet-loppet är grunden till den idrottsglädje hon känner under resten av året.

- Under arrangemang som Rosa Bandet-loppet samlar jag kraft från idrottsgemenskapen. Hela loppet är en stor fest som ångar glädje, från start till mål. Att starta i ett hav av rosa tröjor, omgiven av glädje och vänlighet, skapar energi att fortsätta utmana mig själv under resten av året.

Löpargemenskapen har varit central för Sofia under hennes 15 år som elitidrottare inom medeldistanslöpning - en karriär som inräknar 30 SM-medaljer och flertalet internationella mästerskap. Hon menar att lopp som Rosa Bandet-loppet ger löpningen ett större syfte:

- Under Rosa Bandet-loppet känner man sig som en del av någonting större. Jag ställde upp i rollen som medmänniska, lagmedlem, en del av en insamling till Cancerfonden och som en representant för de goda värderingarna. Det är en viktig känsla i en idrott där man annars tävlar för sig själv och för vaga mål som "tid" och "placering". Dessutom får man under loppet möjlighet att knyta an till andra uthållighetsidrotter på ett unikt sätt. I lidingöterrängen har man som friidrottare mycket gemensamt med orienterare, längskidåkare, cyklister och skridskoåkare. Här blir man plötsligt en del av en större samvaro.

Hon är osäker på om det var den här känslan av gemenskap som gav henne kraft att vinna loppet. I själva verket hade hon aldrig siktet inställt på att ta hem förstaplatsen. 

- Jag blev lite överraskad och rädd när jag fick en lucka någonstans i Sticklinge, men jag försökte bäras fram av positiva påhejare och springa för livet hela vägen. Jag hoppas att jag kan inspirera fler att ställa upp nästa år. 

När Rosa Bandet-loppet och den rosa månaden är över hoppas Sofia kunna upprätthålla en del av den gemenskap som skapades under loppet, och uppmuntrar andra att göra likadant:

- Jag tror att social samvaro är en viktig del av både prestation och välmående. Vi behöver varandra för att orka utmana oss själva och må bra. Mitt tips nu när den rosa folkfesten är över är därför att att söka upp en vän eller träningsgrupp att träna tillsammans med, och sätta upp några mål inför nästa säsong, t.ex. Rosa-Bandet 2022. Jag leder själv träning för unga tjejer. Tillsammans i idrotten, tillsammans mot cancer. 


Rosa Bandet-loppet gratulerar Sofia till segern och önskar henne all lycka och framgång inför kommande säsong!

För den som fram till loppet 2022 vill ta del i en digital rosa gemenskap välkomnar vi alla att gilla Rosa Bandet-loppet på Instagram och Facebook. Fram till loppet delar vi kontinuerligt tips på vardagsomtion och inspireation för ett liv i rörelse!

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Arrangörer