Lidingöloppssegraren krönte vinnaren i Vasaloppet

Från segerkrans till segerkrans. För 19-årige Albin Gezelius har det varit ett händelserikt halvår. I september fick han äntligen vinna Lidingöloppet som han kämpat för länge, och nu i mars fick han äran att kröna Vasaloppsegraren som kransmas.

Lidingöloppsvinnare kransmas

Knappt 20 år och redan Lidingöloppsveteran. För Albin Gezelius från IFK Mora började historien med Lidingöloppet redan som sexåring i Knatteloppet 2009. Sedan har han tillsammans med familjen varit trogen loppet varje år.

– Det är absolut en av årets höjdpunkter, säger Albin, som äntligen fick vinna i höstas efter att ha radat upp fina placeringen genom åren.

– Jag har kämpat för vinst länge, närmast var jag i 15-klassen då jag var tvåa bara någon meter efter. Och nu sist så lyckades det!

Albin vann pojkar 19-klassen med en tid på Lidingöloppets sista mil på under 34 minuter!

Det är alltså en minst sagt vältränad kille vi möter under en av alla hans säsongsbyten. Han är nämligen aktiv – och framgångsrik – i många sporter. Efter en vinter med längdskidor och skidorientering väntar nu orientering, friidrott, traillöpning och terränglöpning. Han har själv svårt att bestämma sig för vad han satsar allra mest på.

– Allt är kul, så jag försöker hinna med allt, säger han.

Och eftersom alla sporter han satsar på är konditionsidrotter har han byggt en stark bas att jobba ifrån.

Lidingöloppet i höst är självklart ett stort mål. I år blir det M22-klassen och 15 kilometer. Men innan dess är det flera viktiga tävlingar.

– Under våren satsar jag på orienteringen fram till sprint-SM i slutet av maj. Sedan blir det mest banlöpning i satsningen mot U23-EM där 3000 meter hinder är bästa distansen. Sen juniorklassen i UTMB där jag var åtta förra året. (UTMB är Ultra Trail de Mont Blanc, världens största traillopp.) Och i september förstås - Lidingöloppet!

Med alla dessa träningar och tävlingar på olika underlag och i olika discipliner, kan du säga vad som är den största utmaningen med att träna inför Lidingöloppet?

– Absolut att det är så fint underlag och så kuperat! Hög fart och rejäl kupering är ovanligt. Du kan hitta det i Stockholm och Göteborg till exempel, men att träna det i Mora är jättesvårt. Allt som är kuperat är knöligt och svårsprunget och allt som går att springa snabbt på är platt. Rullskidspåret i Hemus är det närmaste jag kommer. Så där lär ni hitta mig …

Förresten, hur var det att vara kransmas på Vasaloppet?

– Jättespännande! Det var middagar och mingel och många bilder på mig i folkdräkten, och så förstås kul att få kröna segraren i Tjejvasan.

Vi önskar Albin Gezelius alla lycka i september på Lidingöloppet – och på alla viktiga tävlingar innan dess!

 

Främsta meriter för Albin Gezelius:

Friidrott: JSM-guld på 2000 m hinder, seger i Lidingöloppet P19. Orientering: JSM-guld i sprint H18. Skidorientering: 3 individuella JVM-silver.

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Arrangörer