Återhämta ligament med starkt liniment

Christofer Stevenson på Ormsalva tipsar om hur man kan gå till väga vid små skador  under förberedelserna inför TCS Lidingöloppet!

Återhämta ligament med starkt liniment inför TCS Lidingöloppet

Vi är nu inne i de sista, rafflande veckorna innan TCS Lidingöloppet – en tid då löpare över hela Sverige förbereder sig på sten- och rotbeklädda skogsstigar. Om olyckan skulle vara framme under tiden finns det hopp. Det säger Christofer Stevenson på Ormsalva, som här delar sin expertkunskap om hur man vårdar lättare skador på mjuk vävnad.

1. Vad kan man göra för att effektivt behandla stukningar och andra skador av ledbanden om olyckan skulle vara framme i skog och mark?
Jag brukar alltid ha med mig lite idrottstejp eller tryckförband lindat kring en flaska, eller dylikt på lite längre sträckor där jag vet att det kanske inte alltid är helt lätt att bli upplockad. Skulle skadan ske kan jag snabbt själv lägga tryckförband och ta mig hemåt. Det är viktigt att snabbt lägga tryck, för att minimera svullnaden och korta läktiden.

Väl hemma kyler jag ned skadan, där Ormsalva Freeze Power kan vara ett alternativ. När det åter går att stödja på foten skulle jag belasta den till smärtgränsen och påbörja rehab. Det kan vara redan samma dag, eller någon dag efter, samtidigt fortsätta med Freeze Power för att öka blodcirkulation, samt hålla nere svullnaden. Efter tre till sju dagar bör man kunna belasta fullt ut, men vara lite återhållsam med distanserna. Efter två veckor ska man kunna belasta fullt, men viktigt att rehab fortsätter, samt att man kan behöva stödja upp området med tejpning. Går läkningsprocessen åt ett annat håll, eller tar längre tid, skulle jag uppsöka expertvård.

2. Hur fungerar Ormsalvas produkter för tillfällig smärtlindring?
Värme och kyla är hemligheten till smärtlindring. Beroende på vilken form av smärta, väljer man det som känns bäst. Som nämnt kyla verkar mot svullnad. Är man i mer behov av ren smärtlindring på en axel, armbåge, eller dyl. fungerar värme bättre, förslagsvis Insane, eller Extreme. Sedan är det alltid bättre och roligare att använda Ormsalva:s produkter i förebyggande syfte, före smärta uppstår, då slipper man vara efterklok med.  

3. Hur ska produkterna appliceras (när och hur ofta och i samband med hetta eller kyla)?
Vid skada applicera två-tre gånger/dag, eller efter behov på det utsatta området, undvik öppna sår.

4. Hur känner man att produkterna verkar?
Arnica Montana i våra produkter verkar så snart den appliceras, genom att öka blodcirkulationen. Vissa upplever det något värmande, andra känner inget alls. Ser man till våra värmande och kylande produkter är det också individuellt hur det upplevs. Generellt känner man viss värme, eller kyla direkt. Börjar man sedan aktivera sig, känner man ytterligare effekt, då huden börjar ”andas”.  

5. Vad skulle du rekommendera om man har en liten vävnadsskada och siktar mot att springa på Lidingö om några veckor?
Jag skulle uppsöka vården, om man är osäker. De kan bättre avgöra från fall till fall, vilken rehab som behövs för att snabbast läka. Sedan kan vi hjälpa till med liniment för att påskynda det, så att vi får ses under Lidingöloppet!

Lidingölabbet ser fram emot ett lopp i folkhälsas tecken och hoppas att hälsan är med våra deltagare hela vägen fram till dess!

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer