Lidingölabbet och Ica svarar på frågor om mat och kost

Vad du äter och dricker kan påverka din form inför ett lopp, men det är inte alltid så lätt att veta vad som är bäst när det kommer till kost. Vår partner Icas dietist Caroline Wilbois ger er svar på era frågor om mat och dryck inför TCS Lidingöloppet.

Under våren och sommaren kommer Lidingölabbet, vår kanal för att hjälpa dig att lyckas med dina kommande lopp, göra det möjligt för dig att få svar på just de funderingar som du har inför årets TCS Lidingölopp. Vad vill du veta om hur du ska träna, om vilken utrustning du behöver, om vad du ska äta under uppladdning och inför lopp och om hur du ska bete dig om du råkar ut för en skada.

Nu ska vi prata om mat och dryck! Hur stor del kolhydrater, fett och proteiner ska jag äta inför ett lopp? Vilka dieter bör jag undvika när jag ska springa långt? Och kan det vara bra att dricka öl efter ett lopp? Några av frågorna får du svar på i klippet nedanför, och några hittar du under videon.

Övriga frågor:

Fråga:
Hur långt bör man springa för att kolhydratladdning ska vara nödvändig? Bör jag till exempel kolhydratladda inför TCS Lidingöfemman?

Caroline, Ica:
Din kropps depåer av kolhydrater räcker i ungefär en timme. Men genom att ladda på med mer kolhydrater så kan du förlänga detta i upp till två timmar. Så lite beror det på hur länge du planerar att hålla på.

---

Fråga:
Jag får ont i magen när jag springer långt – vad ska man välja vid vätskedepåerna för att minska påfrestningarna på magen (om valet står mellan saltgurka, bröd, banan, blåbärssoppa och dextrosol)?

Caroline, Ica:
Generellt så fungerar flytande kost bäst för magen. Men det kan vara bra att träna på att äta det du ska äta under loppet när du förbereder dig så att du vet att det fungerar för just dig.

---

Fråga:
Har sett att vissa lopp serverar alkoholfri öl vid målgången – har öl en återhämtande effekt för kroppen?

Caroline, Ica:
Öl innehåller vätska, lite kolhydrater och mineraler och det är bra för kroppens återhämtning direkt efter ett lopp. Så en alkoholfri öl efter loppet är faktiskt inte helt fel.

---

Fråga:
Hur ofta bör man dricka när man springer 30km? Är ett vätskebälte nödvändigt under TCS Lidingöloppet?

Caroline, Ica:
Generellt kan man säga att du under ett lopp behöver fylla på med 4–5 deciliter under en timme, och då gärna uppdelat på 2–3 gånger. Under TCS Lidingöloppet finns det ju vätskestationer ca var 5:e kilometer och om du känner att du klarar dig på det så behöver du inge vätskebälte. Tar du lång tid på dig så kan dock ett bälte vara en god idé!

---

Fråga:
Hur är det egentligen med kaffe och löpning? Känner ibland att jag får en kick av det men är samtidigt lite orolig för att magen ska reagera negativt.

Caroline, Ica:
Det stämmer. Kaffe har en prestationshöjande effekt, eller egentligen är det koffeinet i kaffet som har det. Mitt råd är testa att träna med kaffe och se hur din mage reagerar. Känns det bra på träning så funkar det generellt på lopp också.

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer