Vilka skor fungerar bäst på snö och is?

Höstveckorna innan TCS Lidingöloppet fylls Sveriges motionsspår av förväntansfulla löpare - en kort förberedelseperiod som för många är för intensiv för kroppens förmåga och som ökar skaderisken. Inled därför förberedelserna redan nu - på mjuka snövägar och med god tid för en försiktig stegring av löpträningen!

Vilka skor fungerar bäst på snö och is?

För att ge dig själv den mest skonsamma träningsstarten på vintervägarna ger vi här tips på skor för bekväm vinterlöpning:


Terränglöparskor
Terränglöparskor ger dig friheten att springa med grepp i skog och på motionsspår även under vinterhalvåret. Räfflorna under terrängskorna ger balans och hållbart grepp på både kompakt snö och is.

Peregrine 11 från Saucony är en otroligt mångsidig trailsko och modellen är en legend inom trailrunning. 4 mm dropp och 5 mm djupmönstrad PWRTRACgummi ger ett stabilt grepp och löpkänsla på varierat underlag, perfekt för Sveriges motionsspår! Tack vare god stötdämpning samt god flexibilitet passar Peregrine 11 både för löpning på stigar och partier av asfalt men även på snöigt underlag.

Dubbade löparskor
Dubbade löparskor ger, genom en sula försedd med små nabbar, ett fantastiskt grepp på både is och snö, och hjälper därmed till att upprätthålla ett avslappnat löpsteg i terräng och på asfalt även när det är riktigt halt ute.

På tal om att Peregrine 11 är mångsidig! Yttersulan på Peregrine 11 är förberedd för att kunna dubbas eller borras för dränering (används främst för swimrun), vilket ger dig möjligheten att anpassa skon precis efter dina behov. Dubbarna kan man även tas bort när isen och snön försvinner, för att sedan borras in i igen när vintern ör back in business.

Greppskor
Det finns även ett stort utbud av lättare skor för asfaltslöpning under vinterhalvåret, på vilka yttersulan är utvecklade att ge grepp på halt och isigt underlag. Flertalet greppskor är även utvecklade för att vara både värmande och vattenavvisande för att göra fötterna ordentligt skyddade på löpturer under de riktigt kalla vintermånaderna.

Vill man ha det där extra greppet på is så är Peregrine ICE+ från Saucony ett tryggt val. Peregrine ICE+ har friktionsmaterialet VIBRAM ARTIC GRIP i sulan vilket ger dig väsentligt bättre grepp på is och snö jämfört med en traditionell löparsko. Ovandelen är både värmande och vattenavvisande, och tillsammans med extra förstärkningar erbjuds en skön passform, kombinerat med bästa stabilitet och slitstyrka

Dubbar till löparskor
Om du föredrar att använda dina nuvarande löparskor även under vintern finns det ett stort utbud av halkskydd som kan fästas utanpå skorna och som passar för löpning. Dubbarna kan även tas bort när isen och snön försvinner, för att sedan borras in i igen när vintern är back in business.

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer