Malin Ewerlöf om hur du ska tänka sista veckorna innan loppet

Lidingöloppsveteranen och flerfaldiga vinnaren delar med sig av sina mest matnyttiga tips inför loppet.

Malin Ewerlöf om hur du ska tänka sista veckorna innan loppet

TCS Lidingöloppet är bara ca 3 veckor bort och i syfte att minska ner antal löpare per dag så avgörs i år loppet under en hel vecka. Det finns fortfarande platser kvar men pga covid-19 så är maxkapaciteten för loppen i år lägre som om du fortfarande funderar på att springa så vänta inte med din anmälan.

O
avsett om du sprungit TCS Lidingöloppet innan eller gör ditt första lopp så är förberedelser och planering inför loppet A och O. Vi ställde några frågor till en av de mest meriterade och rutinerade Lidingöloppslöparna, Malin Ewerlöf om hur man ska tänka för att ladda på bästa sätt inför årets loppvecka.

Kan man förbereda sig inför Lidingöloppet på asfalt, både mjukt och hårt underlag eller är det bäst att bara köra terräng?
Malin: Man kan absolut förbereda sig på olika underlag inför TCS Lidingöloppet. Men har du tillgång till mjukare underlag så är det lite skonsammare för benen. Det allra viktigaste för att vara ordentligt förberedd inför loppet är att ha tränat i backar.

Om man exempelvis ska springa 30k, bör man då ha sprungit minst 3 mil innan eller kan ett kortare långpass än så funka? Vad bör isåfall detta längsta långpass bestå av, bara nöta i samma tempo eller mer variation?
Malin: Jag tycker inte att man behöver ha sprungit 30 km innan loppet för att klara av 30 K. Det kan räcka med 22-23 km som längst. Sista biten går ändå. Om man har tillgång så får man gärna springa långpasset i lite kuperad terräng. Då får man det man behöver med lite pulshöjningar inkluderat här och där.

TCS Lidingöloppet är ju (ö)-känt för sina backar. Har du något tips på pass som kan funka som bra förberedelser för just de mest kuperade partierna av banan?
Malin: Det bästa är självklart om du tränar mycket innan loppet i backar både uppför och nerför. Sen kan det vara klokt att gå i det brantaste partierna i backarna. Det går nästan inte snabbare att springa där men det kostar mer kraft att försöka springa istället för att gå.

Hur ska jag tänka de sista veckorna? Ska jag träna på som vanligt nära inpå loppet eller är det bättre att ”vila sig i form” med en mindre träningsdos?
Malin: Du kan träna på bra ända fram till en vecka innan loppet. Sista veckan handlar det bara om att bli sugen mentalt på loppet och att lätta upp benen med lättare träning. Man kan vila mer och bara köra några sköna lugnare pass.

Obehagliga överraskningar vid intag av mat och dryck under loppet vill man ju helst undvika. Hur kan jag säkerställa att magen tål det som serveras under banan och hur vet jag hur mycket jag ska äta och dricka?
Malin: Det är alltid svårt att helt gardera sig mot att magen inte blir ostadig under ett långlopp men det man kan försöka är att äta mat och dricka dryck innan som du är van vid. Sen gäller det att inte dricka för mycket och snabbt under loppet. Ta det lugnt och drick långsamt och ofta.

Stort lycka till med uppladdning de sista veckorna inför loppet!

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Övriga samarbetspartners

Arrangörer