Förbered fötterna för nya utmaningar i löparspåret

Det är vår - framför oss ligger månader av personliga utmaningar på löpspår och vägar. Våren är samtidigt en känslig period för fötterna, som efter en lång vinter på mjuka underlag lätt skadas om vårlöpningen inleds för intensivt. I den här delen av Lidingölabbet tipsar vi därför om enkla övningar som stärker fötterna så att du kan hålla dig skadefri under säsongens löpturer!    


Vad du behöver:
Handduk och tennisboll/golfboll.

Övning 1: Knöla ihop en handduk med tårna. Veckla ut en handduk framför dig och veckla in den genom små knip med tårna. Veckla sedan ut handduken igen och börja om från början. Den här övningen stärker vävnaden under foten. 

Övning 2: Balansera på en hopvikt handduk. Vik ihop en handduk till en liten rektangel som är tillräckligt stor för en fot. Ställ dig på ett ben och balansera på handduken i en minut, och byt sedan ben. Balansmomentet gör att fötterna tvingas parera, vilket stärker de små stabiliserande musklerna. Om du är stark nog i fötterna kan du även prova att lyfta hälen och göra tåhävningar på handduken. 
  
Övning 3: Rulla ut fötterna med en boll. Använd exempelvis en golfboll eller en tennisboll och rulla den under hela fotsulan. Bollen hjälper till att massera och stretcha ut muskler under foten och mjukar upp spända fotvalv.  

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer