Hemlig superstjärna kör TCS Lidingöloppet inför rekordpublik

Årets mest uppmärksammade Lidingöloppslöpare kommer utan tvekan bli Elias Lönn. Inom idrottsvärlden är han helt okänd, men i gejmingvärlden är han en superstjärna. När han körde Vätternrundan i somras filmade han hela sitt lopp - och över en halv miljon personer tittade på!

Nu ska han springa TCS Lidingöloppet inför en trolig digital rekordpublik. Och samtidigt samla in pengar till Rädda barnen.

Elajjaz kör Lidingöloppet inför rekordpublik

I gejmingvärlden är han en stjärna vid namn Elajjaz. Hans vardag består av datorspelande, ofta tio timmar om dagen. Poängen är att han samtidigt kommenterar spelandet och streamar allt. Flera hundra tusen intresserade följer honom varje dag.

- Min hobby har blivit mitt jobb, säger Elajjaz, som när han inte befinner sig i den internationella datorspelsvärlden heter Elias Lönn, är 31 år gammal och bor i Gävle.

I gejmingvärlden är det mycket stillasittande framför datorn och kopplingen till löpning och annan träning är inte glasklar, minst sagt. Så hur kommer man då på att genomföra En svensk klassiker som Elias nu gör? Han har genomfört Vätternrundan och Vansbrosimningen och nu står alltså Lidingöloppet på tur.

- Träning har alltid varit en del av mitt liv, framför allt löpning och styrketräning. Mamma sprang alltid mycket, och pappa och brorsan tog med mig till gymmet. Det blev en livsstil för mig också.

- Och nu kände jag att jag ville ha en utmaning, så det blev En Svensk Klassiker.

Att springa Lidingöloppet avskräcker inte i sig, han har som sagt sprungit mycket genom åren, men att göra det med en utrustning som väger 4 kilo gör det däremot. Han kommer ha en Gopro-kamera i en sele på bröstet, en router och två powerbanks i ett bälte samt en sändare i ryggsäcken.

- Det kommer säkert skumpa en del, det känns lite jobbigt. Min stora oro är att någon kabel ska lossna och allt går åt skogen.

Elias kommer att kommentera sitt lopp medan han springer och vid vätskestationerna blir det säkerligen en del intervjuer.

Ett av målen med deltagandet i En Svensk Klassiker är att samla in pengar till Rädda Barnen. Målet var från början att samla ihop en miljon kronor, men efter två av de fyra tävlingarna har de redan samlat ihop mer än det. Insamlingen gör han tillsammans med Maral Moghadasi.

- Jag och Elias har känt varandra i tio år, och vi har samlat in mycket pengar även tidigare, säger Maral Moghadasi. Maral arbetar med att nå ut till gejmingvärlden för Rädda Barnens räkning.

- Det har varit en utmaning att nå ut till den gruppen, och det här är ett roligt steg på vägen.

Och nå ut till gruppen kan man verkligen säga att de gjort. Många gejmare har hört av sig efter att ha sett Elias cykla och simma och meddelat att de brutit den stillasittande och ganska ohälsosamma livsstilen som hör ihop med datorspel.

- Folk har börjat cykla och röra på sig och många har rasat i vikt. Det är så inspirerande! säger Elias Lönn.

Lycka till med loppet och insamlingen och fortsätt inspirera, säger vi på TCS Lidingöloppet!

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer