Intervju med Fredrik Tedborn – ny rekordinnehavare i TCS Lidingöloppet 30!

Fredrik Tedborn, 55 år, blev i år den äldste löparen i historien att genomföra TCS Lidingöloppet 30 km på under två timmar. Rekordet är så anmärkningsvärt att det väcker frågan: har vissa förmågan att stanna tiden – i loppet och genom livet? Fredrik beskriver i en intervju sin egen tidsförvrängningsteknik!

Intervju med Fredrik Tedborn – ny rekordinnehavare i TCS Lidingöloppet 30!

Resultatgeneratorn Neptron bekräftar: ja, TCS Lidingöloppets nye rekordinnehavare Fredrik Tedborn är verkligen 55 år och har – med en hel minut till godo – kommit i mål i TCS Lidingöloppet 30 på under två timmar (1:59:00). Och nej, man kan inte stanna tiden, då skulle deras tjänst inte finnas.

Men det finns ändå vissa tecken på tidsförvrängning när man studerar Fredrik i TCS Lidingöloppets resultatarkiv. Världen verkar ha åldrats medan han har bibehållit sina förmågor under decennier. Så här bra sprang han i själva verket både som 45- och som 22-åring - hur har han gått till väga? I en intervju beskriver hur han har stannat in tiden, på sitt eget sätt:

Du har i år genomfört TCS Lidingöloppet i samma svenskelit och i samma hastighet som du gjorde för 33 år sedan - vad är hemligheten?
 Det grundar sig nog i min passion för löpning. Jag vet från min elitsatsning inom längdskidåkning i slutet av 80-talet att jag har en bra syreupptagningsförmåga. Sedan är det nog kontinuiteten – jag har egentligen aldrig slutat träna regelbundet. På senare år har jag ökat intensiteten och tränat mer målinriktat. För att det här ska vara möjligt måste man tycka att löpningen är tillräckligt rolig. Om man, som jag, mår bra av att träna intensivt, kontinuerligt, och i stora mängder, och om löpningen ger lyckokänslor som man inte vill vara utan, går det lättare att komma över sina egna trösklar.

Många upplever att kroppen sätter stopp för löpningen genom åldrande, hur har det här påverkat dig?
 Genom min långa tid som löpare har jag lärt känna kroppens förmågor. Det betyder att jag vet mina fysiska förutsättningar och begränsningar och kan anpassa träningen så att kroppen utvecklas och inte skadas. Kroppen är fantastiskt elastisk och anpassningsbar genom hela livet om man bara har tålamod och satsar långsiktigt. Många gör misstaget att satsa för intensivt och skadas när träningen blir för ambitiös inom en kort tidsperiod. Man kan inte genomföra löpningen som en kampanj, det är för sårbart.

Känner du alltid glädje inför löpningen - under alla årets dagar?
 Ja, även om jag också har tillfällen då det är svårare att hitta motivationen. En tröskel för mig är exempelvis höstmörkret, som gör det mindre lustfyllt att ge sig ut och springa. Jag brukar dock komma över även det här hindret när jag kommer ihåg vilket själsligt lugn jag känner efteråt.

Är du lik den 22-årige Fredrik som ställde sig på TCS Lidingöloppets startlinje för första gången?
 Ja, nu, liksom då, tycker jag att det är vansinnigt roligt att ta på mig en nummerlapp. Skillnaden från då är att jag idag springer TCS Lidingöloppet i en bättre startgrupp, och att jag nu dessutom känner mina egna förmågor och TCS Lidingöloppets svårbemästrade bana bättre!

Sammantaget verkar Fredriks nya rekord alltså vara exempel på en löpningens paradox: Fastän tiden går fort när man har roligt verkar långsiktig, bibehållen löparglädje kunna få kroppens egen klocka att gå långsammare. TCS Lidingöloppet framför därför våra varmaste och hjärtligaste gratulationer till Fredrik för det banbrytande rekordet, och hälsar honom stor lycka i kommande utmaningar, långt, långt in i framtiden!

Fredriks tips: så förbereder du dig bäst inför TCS Lidingöloppet 30 km, och har allra roligast under tiden:
1. Träna på att springa fort när du redan är trött och på att vänja dig vid den känslan (det här gör det lättare att springa genom tröttheten som man känner vid ungefär 15 km).
2. Träna på att springa utför. TCS Lidingöloppet blir roligare om man kan löpa ut och slappna av i nedförsbackarna. Om man däremot inte är tillräckligt stark blir man tvungen att springa långsamt under andra halvan av loppet. Fredrik tränar själv utförslöpning i en pulkabacke.
3. Lär dig att tycka om att bli väldigt trött! Ta matchen mot dig själv och finn tjusningen i att vinna den fysisk-mentala kampen!


Alla rekord i TCS Lidingöloppet, 1965-2021 >
Resultaten i TCS Lidingöloppet 2022 >

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer