Tips inför TCS Lidingöloppet med Runacademy

Det första steget för att komma väl förberedd inför TCS Lidingöloppet 2025 är att bygga en stark grund. Här delar vi på Runacademy med oss av våra bästa tips för hur du lägger upp grundträningen inför höstens lopp.

Tips inför TCS Lidingöloppet med Runacademy

En periodiserad träningsplan, där du fokuserar på att utveckla olika kvaliteter under olika faser, förbättrar dina chanser att utvecklas som löpare. 

Grundträningen är den period du inkluderar i din träning när det är cirka sex månader kvar till ditt mål. För vissa löpare kan grundträningen även starta tidigare. Enligt träningsläran varar grundträningen fram tills den tävlingsförberedande perioden, som ofta börjar två till tre månader innan ditt mål. (1) 

Bygga en aerob grund med distansträning som bas 

I långdistanslöpning är fokus under grundträningen att bygga upp en stark aerob bas. Det innebär att du förbättrar kroppens förmåga att utnyttja syre för att producera energi till musklerna, vilket gör dig mer uthållig som löpare. Under denna period är distanslöpning basen, och du ökar successivt löpvolymen. (2) Detta hjälper dig att vänja kroppen vid högre träningsvolymer, och den gradvisa ökningen minskar risken för överbelastningsskador. Distansträningen stärker också senor, leder och ligament på ett skonsamt sätt, vilket förbereder kroppen för mer högintensiv, tävlingsspecifik träning längre fram. Riktlinjen för veckovis ökning av löpvolym är cirka 5–10 %, men detta kan variera beroende på individ. 

Snabbare löpning med tröskelträning 

Under grundträningsperioden kan du införa träning i högre tempo, där tröskelträning ofta är i fokus. Tröskelträningen genomförs oftast som intervaller men kan byggas upp till längre, sammanhängande pass. Du kan exempelvis börja med 20 minuter total tröskeltid genom intervaller som 4 x 5 minuter med 1 minuts vila eller 2 x 10 minuter med 2 minuters vila. Målet är att bygga upp till 30–40 minuters tröskelträning antingen kontinuerlig tröskel eller i intervallform. I tröskelträning arbetar kroppen aerobt, vilket innebär att du tränar precis under den gräns där de anaeroba processerna börjar ta vid och mjölksyra ansamlas. Målet är att höja denna gräns, så att du kan hålla en högre intensitet längre utan att dra på dig för mycket mjölksyra. Beroende på din erfarenhet kan du lägga in ett till två tröskelpass per vecka under denna period. 

Styrketräning 

Styrketräning är ett viktigt inslag under grundträningsfasen, och här är målet att bygga upp styrka i hela kroppen. Sikta på minst ett styrkepass per vecka, men gärna två. Övningar för de stora muskelgrupperna, såsom ben, höfter, mage och rygg, är viktiga. Basövningar som knäböj, marklyft och utfall rekommenderas, tillsammans med stabiliserande övningar för fotleder och knän för att förbättra stabilitet. 

 
Exempel på träningsvecka:  

Här kommer två exempel på träningsplanering över två veckor baserat på antal träningspass per vecka:  

Träningsplan för dig som tränar 5–6 pass per vecka 

Vecka 1 

Måndag: Distanspass 
45-60 minuter distans 

Tisdag: Tröskelintervaller 
5 x 5 minuter i tröskelfart med 1 minut vila mellan varje.  

Onsdag: Styrketräning för hela kroppen 
Fokus på basövningar som marklyft, knäböj och utfall. Avsluta med stabiliserande övningar för fotleder och knän. 

Torsdag: Distanspass eller vila 
45 minuter lugn distans eller vila. 

Fredag: Kort distans och styrketräning   
30-40 minuters löpning i mycket lugnt tempo för återhämtning. Följt av cirka 20 minuter styrketräning för höfter och bål. 

Lördag: Långpass 
90 minuter i lugnt tempo. 

Söndag: Vila 
 

Vecka 2 

Måndag: Distanspass 
60 minuter distans 

Tisdag:  
Långintervaller i tröskelfart 
5 x 6 minuter i tröskelfart med 2 minuters vila mellan intervallerna. Uppvärmning och nedvarvning 10–15 minuter. 

Onsdag: Styrketräning 
Liknande som förra veckan, men öka vikten något om möjligt. 

Torsdag: Distanspass eller vila 
Distanspass på 45 minuter eller vila.  

Fredag: Kort distanspass + styrketräning alternativt tröskelpass  
Liknande upplägg som veckan innan med distanspass följt av styrketräning. Alternativt ett andra tröskelpass.  

Lördag: Långpass 
100 minuter lugn löpning. Gradvis öka längden på detta pass varje vecka. 

Söndag: Vila 
 

Träningsplan för dig som tränar 3–4 pass per vecka 

Vecka 1 

Måndag: Distanspass 
45 minuter distans 

Tisdag: Vila 
 
Onsdag: Tröskelintervaller 
4 x 5  minuter i tröskelfart med 1 minut vila. 

Torsdag: Vila  
 
Fredag: Styrketräning  
Styrketräningspass för hela kroppen från Runacademy träningsbank alternativt om du tränar i gymfokus på basövningar som marklyft, knäböj och utfall. Avsluta med stabiliserande övningar för fotleder och knän. 

Lördag: Vila 

Söndag: Långpass 
75-80 minuter lugn löpning. 

Vecka 2 

Måndag: Vila 

Tisdag: Tröskelintervaller 
2 x 10 minuter i tröskelfart med 2 minuters vila.  
 
Onsdag: Vila 

Torsdag: Vila/ tröskelintervaller  
Vilodag alternativt tröskelintervaller exempelvis 5 x 5 minuter  

Fredag: Styrketräning 
Styrketräningspass för hela kroppen från Runacademy träningsbank alternativt om du tränar i gymfokus på basövningar som marklyft, knäböj och utfall. Avsluta med stabiliserande övningar för fotleder och knän. 

Lördag: Vila 

Söndag: Långpass  
80-90 minuter lugn löpning. 

 Träna tillsammans med Runacademy i deras löpargrupper eller med hjälp av deras onlineträning där du coachas via ljudfiler och instruktionsvideor. Besök: runacademy.se för att läsa mer.

 

Källor:  
1. Mattsson, C. Mikael, and Filip Larsen. Kondition och uthållighet: för träning, tävling och hälsa. 2013. 

2. Haugen, Thomas, et al. "The training characteristics of world-class distance runners: an integration of scientific literature and results-proven practice." Sports medicine-open 8.1 (2022): 46. 

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services