Stärk höfterna för löpning i skog och mark!

Terränglöpning är en egen typ av löpning som kräver särkilda styrkor. När kroppen parerar mellan rötter och stenar krävs exempelvis mer stabilitet i höfterna än för löpning på asfalt. I den här delen av Lidingölabbet tipsar vi därför om fem styrkeövningar för höfterna för en skadefri säsong i löparspåren.

Alla övningar kan utföras hemma, utomhus eller på gymmet - det du behöver är ett band med valfritt motstånd: 

Övning 1: Höftlyft

Ligg på rygg med fötterna stabilt mot marken. Placera bandet ovanför knäna. Höj höftpartiet uppåt och håll under tiden spänningen i gummibandet. Håll i toppositionen i några sekunder och återgå sedan till utgångsläget. Du kan, om du vill, höja ett ben i taget medan höften är i sitt högsta läge. 

Övning 2: Sidogång
Placera bandet ovanför knäna och gå sidledes med ordentliga steg. Hämta kraft från höft och baksida lår.

Övning 3: Öppna och stäng knäna 
Placera bandet på låren, ovanför knäna. Tryck knäna från varandra genom att hämta kraft från höft och baksida lår och för dem sedan samman igen i en försiktig rörelse. 

Övning 4: Liggande ankel-lyft
Placera bandet på vaderna. Ligg raklång på ena sidan, eller balansera på en armbåge, och höj och sänk det översta benet.    

Övning 5: Mussel-lyft
Placera bandet på låren, ovanför knäna. Ligg kvar på sidan. antingen med kroppen mot underlaget, eller balanserandes på en armbåge. Höj och sänk det översta benet. 

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Arrangörer