Vätska rätt för löpning i sommarvärmen

Enervits expert-team inom uthållighetsträning delar kunskap om hur man förebygger vätskebrist i sommarhettan. 

Vätska rätt för löpning i sommarvärmen

Sommaren är här och framför oss väntar månader av löpning i värme. Hur ska man gå till väga för att upprätthålla vätskebalansen och prestera även under sommarens varmaste dagar? Enervits expert-team inom uthållighetsidrott delar här sina insikter om hur man kan förebygga vätskebrist och upprätthålla energin före, under och efter träningen.

Tänk på att redan vid 2 % vätskebrist kan kroppen tappa upp till 30 % av sin maxkapacitet!

Tips 1: Förbered innan träningen
För att binda vätskan i kroppen kan man i förebyggande syfte salta maten något mer än vanligt innan löpningen.  Mineraler och kolhydrater är de faktorer som binder vätska i kroppen, det är därför viktigt att även äta kolhydrater kontinuerligt.

Ytterligare ett sätt är att komplettera vätskeintaget innan träning med salter och mineraler.

Tips 2: Vätska smart under passet
Här är sportdrycker helt klart överlägset. Välj drycker med både kolhydrater och mineraler. Vi rekommenderar Isocarb eller Isotonic drink (serveras under Lidingöloppet). Dessa ökar prestationsförmågan under långvarig uthållighetsträning samt är skonsamma för magen.

Tips 3: Återställ kroppen efteråt
Använd någon form av återhämtningsdryck som innehåller snabba kolhydrater, mineraler och protein. Detta för att vätskebalansen ska balanseras efter ett pass och som samtidigt innehåller näringsämnen som gör att kroppen återhämtas och stärks tills nästa utmaning.

Lycka till under dina personliga utmaningar ute på vägar och stigar i sommar önskar Lidingölabbet!


Om du vill ha hjälp att upprätthålla energi- och vätskebalansen även under höstens löparfest erbjuder Enervit ett langningspaket under Lidingöloppet 30km. Boka Lidingöpaktetet i samband med din anmälan här.

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer