Lidingöloppet firar IFK Lidingö 90 år!

Lidingöloppet stämmer in i firandet av IFK Lidingö 90 år - ett jubileum tillägnat våra ägarföreningar IFK Lidingö Friidrott och IFK Lidingö SOK! Här delar ordförandena Mikkel Mördrup och Petter Skantze sin stolthet över den ideella idrottsrörelsen och dess betydelse i/för det långa loppet!  

Lidingöloppet firar IFK Lidingö 90 år!

Det sägs ofta att ingen människa är en ö, och det här stämmer särskilt väl på Lidingö. Här har de två ideella idrottsföreningarna IFK Lidingö Friidrott och IFK Lidingö SOK nämligen (tillsammans med andra idrottsföreningar) under 90 år fört samman människor, från alla åldrar och ambitionsnivåer, in i idrottens värld. Tillsammans äger och arrangerar de även ett terränglopp som samlar deltagare från hela Sverige och världen. Idag firar Lidingöloppet klubbarnas jubileum och undersöker vart de är på väg härnäst i sitt arbete för idrottsgemenskap:

Mikkel Mördrup, ordförande IFK Lidingö Friidrott


Vilken av IFK:s värderingar är du stoltast över?
Mikkel: Klubbgemenskap som för mig även står för inkluderande verksamhet. Det är lätt att säga att alla är välkomna, men det är svårt att säkra att alla får lika förutsättningar för att utöva deras idrott. I år har vi öppnat upp för paraidrott med stöd av bland annat RF-SISU och Stockholms paraförbund. Det blir jag stolt över. Sedan blir jag stolt över våra medlemmar när de tar initiativ - i somras byggde exempelvis tre medlemmar ett tillfälligt måltorn på Lidingövallen. 

IFK Lidingö har varit med ett tag - hur skulle du vilja att nästa generations idrottare såg på idrottsföreningen?
Mikkel: En förening är ett resultat av vad medlemmarna skapar, vilket gör att en förening utvecklas med tiden och reflekterar det samhälle och de behov som finns hos generationens idrottare. Föreningslivet är unikt för Sverige med utgångspunkt i det ideella engagemanget. Jag hoppas att även nästa generation kommer att uppskatta gemenskapen och tillhörigheten som föreningslivet står för. Sedan hoppas jag att den nuvarande generationen, likt tidigare generationer, kan vara inspiration för nya generationer.

Vilka roller brukar du som ordförande ha under TCS Lidingöloppshelgen?
Mikkel: Jag har sprungit mina lopp (hela 11 gånger, reds. anm.), så nu njuter jag av rollen som Blockchef på Koltorp under lördagen. Det är en helt magisk känsla att skicka iväg alla löpare. Jag har själv stått på startlinjen och det är båda pirrigt och skrämmande på samma gång.

Alla är inte idrottare, men alla kan bidra till den ideella idrottsrörelsen - vilka sätt skulle du rekommendera?
Mikkel: Helt rätt. En förening som IFK Lidingö Friidrott är beroende av eldsjälar som kan stötta med administration, kommunikation, sponsorskap m.m., utöver den idrottsliga verksamheten. Det är otroligt kul med den mångfald som finns i föreningslivet, där olika kompetenser är med och bidrar till föreningens utveckling. Förutsättningen är det ideella.


 


Petter Skantze, ordförande IFK Lidingö SOK


Vad firar du mest i samband med jubileet?

Petter: Jag är mest stolt över alla de starka krafter och engagerade medlemmar, nya som gamla, som gör SOK till den fantastiska klubb den är.

Vilket är ditt käraste minne från din tid i IFK-rörelsen? 
Petter: När vi vann 25-manna i Haninge 2014 för andra gången. Det var en seger för alla i klubben, lika mycket för för bredd som för ungdom och elit.

Vilka utmaningar väntar den ideella idrottsrörelsen framåt? 
Petter: Just nu är det att återhämta sig från tillbakagången som de flesta verksamheter drabbats av på grund av covid-pandemin, men även samhällets rörelse mot mindre ideella krafter och mer mot kommersiell verksamhet. Alla kan undet tiden bidra till den ideella idrottsrörelsen genom att engagera sig i klubbverksamheten!

Vad hoppas du kommer hända inom IFK Lidingö SOK under nästkommande 10 år som vi kan fira vid 100-årsjubileumet? 
Petter: Att vi ställer upp med 5 lag på startlinjen på 25-manna och att vi av bara farten vinner ett par gånger till. Gärna också en seger på 10-mila med flera egenproducerade löpare i första laget, både herrar och damer.
Läs mer om Lidingöloppets ägarföreningar:
Lidingöloppets historia >
Om IFK Lidingö Friidrott och IFK Lidingö SOK >
Möt Lidingöloppets funktionärer från IFK Lidingö Friidrott and IFK Lidingö SOK >
Lidingöloppets organisation >

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer