Förbered muskler och leder inför träning på semestern

Ormsalvas expert-team delar råd om hur du förbereder kroppen för löpning under semester-resan!

Förbered muskler och leder inför träning på semestern

Löpträning på semesterresan kan vara svårt. Trots att man har frihet att välja när man vill springa kan man inte alltid välja underlag på samma sätt som när man tränar hemma. Lidingölabbet har därför tagit hjälp av expert-teamet på Ormsalva för tips om hur man förebygger skador när man springer på hårt underlag under semestern.

1. Vilken typ av produkter kan man välja för att förebygga skador i samband med löpning på hårt underlag i sommar?

Liniment generellt är en bra produkt för att förebygga skada, lindra smärta och möjliggöra en snabbare återhämtning, samt läkning av muskler och leder. Förslagsvis smörjer man in ben, ev. rygg, axlar med Active-lätt värmande, eller Original före löppasset beroende på utetemperatur. Har man något problemområde där man önskar lite mer värme, föreslår vi punktbehandling med t.ex. Extreme, eller Insane.

Efter passet och duschen ett kylande liniment, ex. Freeze Power. Har det varit ett kallt och ruggigt pass rekommenderas Magnesium, vilken även fyller på magnesiumnivåerna. Båda påskyndar återhämtningen, önskar man ytterligare effekt går produkterna bra att massera lite djupare med och kan kombineras med massageolja för att kunna arbeta lite längre med dem, innan de går in i huden.   

2. Vissa liniment är varma, andra är kalla – fungerar värmande liniment när det redan är varmt ute?
Värmande liniment fungerar även vid värme. Det man kan tänka på att de kan upplevas riktigt heta, om solen skulle komma åt huden där man har linimentet. De dagarna kan man välja ett något mildare liniment, eller ett kylande, om man vet med sig att det blir varm.

3. Vad innehåller de produkter som har en vårdande och skadeförebyggande effekt? Vilka ord ska man hålla utkik efter?
I Ormsalva hittar ni Arnica Montana den aktiva ingrediens som får igång blodcirkulationen mest. Ingredienser som kamfer och kapsaicin (chili) upplevs värmande, Motsatsen är mentol, vilken upplevs kylande. Det är också dessa ingredienser som bidrar till doften. Önskar man ett mer neutralt liniment så finns det oljor, eller Ormsalva Original. 

4. Är liniment lika bra på muskler som leder? Om det finns en skillnad, vilken produkt bör man använda var?
Linimenten verkar i grunden för att öka blodcirkulationen, vilket i sin tur för med sig många positiva effekter, även till leder. Man får en snabbare återhämtning och läkningsprocesser, genom att slaggprodukter och mjölksyra transporteras bort fortare.

5. Vilka liniment kan enkelt packas med i handbagaget för de löpare som planerar för en skadefri semester utomlands (finns det produkter på mindre än 100ml)?
Våra stick är perfekta för resan och att ha nära till hands. De kan med fördel appliceras, om man sitter och stelnar till i bilen, eller på flyget. Dessutom slipper man kladdiga händer efteråt.

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Arrangörer