ICA tipsar: Mellanmål som förbättrar prestationsförmågan

Mellanmål som förbättrar prestationsförmågan – ICA:s receptpanel tipsar

I det förra inlägget tipsade Lidingölabbet om hur nitratrik mat – exempelvis rödbetor, ruccola och grönkål – ökar prestationsförmågan i löpning. Med de här råvarorna gör du dig därmed redo för ditt bästa Lidingölopp någonsin. Problemet är att nitrat även har en karaktäristiskt bitter smak. I den här delen av Lidingölabbet ger därför ICA tips om nitratrika - och goda - mellanmål för dina kommande framgångar i löpspåren!

Hur nitratet påverkar kroppen
Nitrat omvandlas i kroppen till kväveoxid - ett ämne som gör att kroppen behöver mindre syre för att bilda energi. Att det tillgängliga syret räcker längre gör i sin tur gör att man orkar mer. Muskulaturen blir helt enkelt mer effektiv. 

Vilka råvaror är särskilt rika på nitrat?
Rödbetsjuice är ett enkelt sätt att få i sig nitrat. Men det går lika bra att äta spenat, ruccola, mangold, grönkål, rabarber eller andra riktigt gröna bladgrönsaker. För att nå effekt behöver man äta 2-3 rödbetor eller 150 gram ruccola ungefär 2-3 timmar innan man ska prestera.

Laga mat med nitrat
Det finns många sätt att blanda nitratrika råvaror till smoothies, shots eller juicer som dämpar den annars bittra smaken. Recepten nedan passar lika bra inför en avgörande fysisk utmaning som för lite extra njutning i vardagen:

Rödbetsjuice 
I den här nyttiga juicen får rödbetor sällskap av friska äpplen och saftiga apelsiner. Svep ett glas och sätt full fart framåt!  

Grön styrka 
Gör som Karl-Alfred och ladda med spenat! Tillsammans med äpplen, fänkål och citron får du en frisk juice som gör att du orkar lite längre. 

Stärkande shot
Juice med superlivsmedel som broccoli, granatäpplekärnor och apelsin. Ger dig en extra lätt känsla i motlutet.  

Energismoothie
En riktigt energirik start på dagen - eller en optimal omladdning på eftermiddagen. 

Grönkålssmoothie med mango
En källa till nya krafter som både är hälsosam och jättegod!

 

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer