Ingvald avgjorde i Abborrbacken

Att vara stark på sista milen är ett måste för att vinna Lidingöloppet och det var precis vad Ingvald Midelf var när han vann 1970 års lopp. Han hade sällskap av tre finländare vid foten av Abborrbacken men var ensam när han nådde krönet.

Ingvald avgjorde i Abborrbacken

Ingvald Midelf, född 1942, är äldst i en syskonskara på nio och har fyra bröder och lika många systrar. Friidrottsintresset i familjen är stort och 1958 bildade de tillsammans med sin far IF Linden i Farsta söder om Stockholm. 1969 vann lillebror Göte Lidingöloppets juniorklass och samma år var Ingvald sextonde man på tremilen 1.48.19. Året efter hade han som 28-åring sitt bästa år och vann nästan alla terränglopp han ställde upp i och det var många.

– Jag var i bra form och hade fint självförtroende efter alla segrar. Men egentligen passade inte Lidingöloppsbanan mig så bra med alla tvära, korta backar mellan 15 och 20 km och där fick jag släppa täten, säger Ingvald.

 

Avgörandet 5 km från mål

När löparna passerade Grönsta efter två mil låg han fyra och hade en bit fram till de tre finländarna i täten men kom ikapp efter ytterligare några kilometer.

– Vi var en kvartett som gick upp i Abborrbacken och där orkade de inte följa så när jag nådde toppen var jag ensam. Sedan hade jag inga större problem sista biten även om segermarginalen inte blev så stor, minns Ingvald.

I solen på Grönsta fick han lagerkransen och nådde leende målet på 1.45.00 med vilket han var sexton sekunder före Tenho Salakaa och ytterligare 19 före starkt avslutande Arne Pettersson från Gagnef. Anders Gärderud blev femma.

Då 1970 var Ingvald ordförande i IF Linden och glada klubbkamrater hissade honom med lagerkransen.

 

Ett starkt friidrottsintresse

Ingvald gjorde som bäst 30.06 på 10 000 m (1972) och 2.28 på maraton (1976) och tävlade på elitnivå ända till han var 41 år. Sina många träningspass körde han mestadels i Farsta-trakten med rundor runt bland annat sjön Magelungen.

Han jobbade som fabriksarbetare större delen av yrkeslivet innan han 1986 flyttade till den lilla orten Nordanstig i Hälsingland. Där startade han en friidrottsklubb och fortsatte med sitt stora intresse friidrott och inredde bland annat sitt stora hus till en friidrottshall för barn.

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer