2000-talet

2000

Låg anmälningssiffra och halvmiljonte löparen

1990-talet var en tydlig tillbakagång när det gällde det breda löparintresset jämfört med 80-talet och 2000 hade Lidingöloppet bara 24.523 anmälda.

2000-talet

Det var den lägsta siffran på femton år och kan jämföras med rekordåret 1993 då 31.477 var anmälda till alla klasser på Lidingöloppet.

7126 löpare fullföljde tremilen vilket var nivån hela 90-talet och snabbast av alla var Barnabas Kosgei som med 1.35.51 försvarade sin seger på en tio sekunder bättre tid. I hans kölvatten följde fem afrikaner följt av finländaren Pasi Mattila och med svenskamerikanen Simon Gutierrez åtta på 1.43.48.

I det kvinnliga 15 km-loppet blev det norsk seger för fjortonde gången men det var den första på 13 år. För den stod Stine Larsen som med 54.47 var tretton sekunder före kenyanskan Sally Barsosio. Marie Söderström-Lundberg blev trea och bästa svenska för tredje året i rad. 

 

2001

Vilken debut av Mustafa Mohamed!

Många svenska andraplatser hade det blivit på tremilen sedan senaste segern 1978 och detta år kom ytterligare en. Den stora skillnaden var att det nu bara fattades en enda sekund när 22-årige Mustafa Mohamed från Hälle IF i Uddevalla spurtade i mål i sitt debutlopp!

Vid Grönsta efter två mil var han nästan en kilometer efter ledaren Francis Kirwa men plockade allt eftersom. En kilometer från mål var han uppe på andra plats bara halvminuten bakom Kirwa och när han kom in på upploppet såg han kenyanen. ”Musse” närmade sig för varje steg men avståndet var för stort och Kirwa nådde målet bara några meter före svensken – 1.39.49 mot 1.39.50!

– Jag hade lite för stor respekt för distansen och var knappt tre minuter efter ledaren vid två mil. Men sedan plockade jag mycket och en kilometer förstod jag att han var riktigt trött. Och jag kom nästan ifatt! berättade Mustafa.

I damklassen blev det norskt för andra året i rad och denna gång genom Gunhild Halle som med 56.08 var halvminuten före Lena Gavelin. På tremilen var Malin Ewerlöf snabbast och tog med 2.02.04 sin andra seger på distansen. Den första kom 1996.

Lisa Larsen från Täby blev 37:a i Lilla Lidingöloppets 11-årsklass och därmed den halvmiljonte löparen som fullföljde något av Lidingöloppets alla klasser. Det innebar fria starter i Lidingöloppets arrangemang livet ut. Tio år senare var hon etablerad längdskidåkare i landslaget tävlandes för Sundbybergs IK.

 

2002

Ny tävlingsdistans för kvinnor

Efter 35 år med 15 km som kvinnlig huvuddistans blev Lidingö Tjejlopp, som startade 1993, nytt huvudlopp. Samtidigt flyttade hela Lidingöloppet en vecka tillbaka i kalendern till sista helgen i september.

Tjejloppet tog plats på söndagen, dagen efter tremilen, och där krönte kenyanskan Janet Ongeqra en segerrik Sverigesommarsäsong genom att på slutkilometerna springa ifrån landsmaninnan Filomena Chepchirchir med ett tjugotal sekunder och vinna på 35.06. Marie Söderström-Lundberg säkrade tredjeplatsen och var inte mer än 16 sekunder efter vinnaren.

På tremilen fick Mustafa Mohamed revansch på Francis Kirwa efter sekundförlusten året före och slog denne med över minuten. Men ”Musses” 1.38.42 räckte ändå bara till femte plats med vilket han var 22 sekunder före Magnus Bergman. Vann gjorde Augustus Mbusya på 1.36.51 med kenyaner på de tre första platserna.

Fort gick det också i damklassen där Lena Gavelin från BIF Jamtrennarna satte banrekord med 1.53.13. Med det var hon 39:e löpare i mål.

Nytt för året var att löparna kunde hyra ett chip för 40 kr och på så sätt få mellantider längs banan. Det är något som utvecklats och genom åren och 2005 blev standard i alla klasser.

 

2003

Äntligen svensk seger!

Efter 25 långa år blev det till slut svensk seger tack vare Mustafa Mohamed som i sitt tredje försök gjorde allt rätt på slutmilen. Efter 20 km låg han trea, 43 sekunder efter ledaren Hosea Kipyego men avslutade starkt.

– På sista milen fick jag rapporter om att jag tog in och det inspirerade givetvis. Med någon kilometer kvar var jag ikapp Kipyego och sprang om direkt. Det var en väldigt skön känsla! säger Mustafa. 

Med 1.37.29 var han sju sekunder före kenyanen och missade den bästa svenska tiden med bara fem sekunder.

I damloppet följde fjolårstvåan Filomena Chepchirchir upp andraplatsen med en bejublad seger på 35.32 – halvminuten före Marie Söderström-Lundberg.

På kvällen sände SVT24 ett halvtimmeslångt sammandrag från loppet som speglade både motionärerna och eliten och med tanke på Mustafa Mohameds seger hade de valt bästa tänkbara tillfälle!

Hans Majestät Carl XVI:s sedvanliga besök i en av Stockholms kommuner var under 2003 förlagt till Lidingö. Den guidade turen onsdagen den 3 september började vid AGA och Gåshaga, fortsatte över till Elfvik och Bosön för att avslutas på Grönsta gärde. På Där tog dåvarande Lidingöloppsgeneralen Jan-Eric Österström emot och eskorterade sällskapet till startplatsen alldeles intill Löparmonumentet.

 

2004

Ny seger för Mustafa

40-årsjubiléet hade två klara tremilsfavoriter och det var Mustafa Mohamed och Lena Gavelin. ”Musse” kom till ön med gott självförtroende efter segern året före och hade läget under fullständig kontroll hela vägen. Afrikanerna saknades sedan de fastnat på en flygplats och ”Musse” behövde aldrig förta sig för att vinna. Efter att ha haft sällskap med bland annat Claes Nyberg, Magnus Bergman och finske Jari Matinlauri förbi tvåmilsmärket satte han in det avgörande rycket efter 25 km.

Det var på krönet av Abborrbacken och till slut vann han med en halvminut på 1.40.36 före finländaren och med Claes Nyberg som trea. I damklassen tog Lena Gavelin sin andra seger och var med 1.54.32 en dryg minut från sitt eget banrekord. Segermarginalen var hela tolv minuter trots att hon inte känt sig helt kurant på slutet.

Till skillnad från sina manliga kollegor hann de kenyanska kvinnorna fram eftersom 10 km-loppet gick på söndagen. Där såg Nancy Kiprop till att det blev hög fart från början och den enda som lyckades skugga någorlunda i början var norskan Susanne Wigene. Men trots att Wigene gick under det gamla banrekordet fick hon ge sig med halvminuten för Kiprop som vann på 34.24.

Jubileumsloppet eftersändes i SVT och i Lidingö stadshus visades en utställning med inslag från de 40 åren.

 

2005

Vilket lopp av Wigene

Efter andraplatsen året före var Susanne Wigene tillbaka och vann 10 km i stor stil i sommarsolen. Med 33.27 på den backiga sista milen visade hon högsta världsklass och fick också revansch på Nancy Kiprop som var 19 sekunder efter. Banrekordet förbättrades därmed med 1,5 minut och var fortfarande 2013 ohotad. Trea blev femfaldiga vinnaren Annemari Sandell och bästa svenska orienteringsspecialisten Karolina Höjsgaard som sexa.

Tremilen genomfördes i nära 20 graders värme och då trivdes förstås afrikanerna. Silas Sang var längst fram och bestämde farten i princip hela vägen och efter sololöpning andra halvan vann han med nästan två minuter på 1.37.39 efter att ha fått lagerkransen av IFK Lidingös Charlotte Schönbeck. Mustafa Mohamed hade ingen bra dag men blev ändå bäste svensk på fjärde plats med1.41.17.

Värmen fick flera att bryta men debuterande Marek Poszepczynski från Enhörna fullföljde trots att han tyckte att det borde ha varit rulltrappa i Abborrbacken. Med 1.44.01 blev han näst bäste svensk.

Antalet anmälda på 30 km var 26.938 och visserligen långt från rekordet (31.477 från 1993) men IFK Lidingö valde ändå att förlänga tiden mellan startgrupperna från fem till tio minuter. Kvinnliga 10 km-loppet ökade för femte året i följd och hade 3654 vilket krävde sju startgrupper.

 

2006

Idas sköna seger

Många är de som genom åren sprungit Lilla Lidingöloppet och senare varit med i något av seniorloppen. Men fram till 2006 hade ingen lyckats vinna både Lilla Lidingöloppet och seniorernas huvudklass innan Ida Nilsson från Högby på Öland blev den första!

Från åtta års ålder var hon med tolv år i rad 1989–2000 och var aldrig sämre än sexa i Lilla respektive juniorklasserna med fyra segrar i topp.

Därefter studerade hon i USA 2001-2005 och kunde inte vara med i Lidingöloppet men direkt i återkomsten 2006 vann Ida milloppet på 34.22 som fram till 2013 är den bästa svenska tiden. Det blev ett spännande lopp där Ida hann ikapp dittills ledande australiensiskan Anna Thompson 1,5 km före mål och till slut var 17 sekunder före i mål. Därmed blev det svensk seger för andra gången på 31 år.

Herrarnas tremil vanns av Johnstone Kemboi på 1.39.18 vilket var efterlängtat efter att två gånger tidigare varit tvåa. Bäste svensk var debutanten Henrik Ahnström på tredje plats som med 1.42.33 sprang ifrån Lars Johansson och Erik Petersson som gjort det mesta av dragjobbet i svenskgruppen.

Nytt var löpartåget Göteborg-Stockholm där deltagarna fick sin nummerlapp under resans gång liksom stavgångsloppet och Klassikerhalvan på 15 km.

Anm: Malin Ewerlöf vann också Lilla Lidingöloppet flera gånger men har aldrig vunnit huvudklassen för seniorer. Däremot har hon varit första kvinnliga löpare i mål på tremilen vid tre tillfällen.

 

2007

Rekorddeltagande

Det var tidvis intensivt ösregn under tremilen och åter var det strul med flygresan för kenyanerna vilket bland annat innebar att fjolårsvinnaren Johnstone Kemboi aldrig kom fram. Men det blev kenyansk seger ändå genom debutanten Joseph Kimisi.

Han var väl förberedd och efter att ha hört talas om loppet i mitten på juni körde han mycket backträning och långpass i terräng. Dessutom tittade han några dagar före start på den videofilm över banan som en av sponsorerna lagt ut.

Kimisi gjorde sitt eget lopp från början vilket innebar att han stack ifrån direkt på startgärdet och hade en ledning på uppemot minuten efter bara några kilometer. Klungan närmade sig halvvägs och var nästan ikapp vid Abborrbacken efter 25 km men Kimisi hade koll på läget och spurtade i mål på 1.40.44 – 23 sekunder före tvåan Jussi Utriainen och 39 före Henrik Ahnström som åter blev bäste svensk.

Damklassen vanns av en annan löpare från Kenya, Isabellah Andersson, som flyttade till Sverige året före och nu vann överlägset på 1.57.34.

I den kvinnliga huvudklassen blev det för första gången etiopisk seger genom Tigist Tufa som var halvminuten före Stockholm Marathon-vinnaren Kirsten Melkevik Otterbu från Norge. Bästa svenska var orienteraren Lena Eliasson på sjätte plats.

Den tredje löparvågen var påtaglig och det märktes inte minst på anmälningssiffrorna där 33.919 var nytt rekord för Lidingöloppet – tretusen fler än tidigare noteringen som var 14 år gammal. Skillnaden mot året före var hela femtusen och man noterar också att antal fullföljande, 28.883, var den dittills högsta siffran.

 

2008

Seger på ny rekordtid av Mustafa

Efter två års frånvaro var Mustafa Mohamed tillbaka och lyckades efter ett väldisponerat lopp inte bara ta sin tredje seger utan också förbättra den bästa svenska tiden. Ut på sista milen var han 15-20 sekunder efter ledande kenyanen Japhet Kipkorir och tre kilometer från mål var han ikapp. 

– Han såg trött ut och släppte direkt. Jag tänkte att om jag bara håller mitt tempo så vinner jag, sa Mustafa.

Det var precis vad han gjorde och höll undan med 13 sekunder in till 1.37.10. Därmed förbättrade han Magnus Bergmans 16 år gamla svenska rekord med 14 sekunder.

– Men jag hade inte koll på rekordet utan koncentrerade mig helt på att försöka vinna, sa Mustafa som höll en snittfart på just under 3.15 per km.

Även i damloppet blev det svensk seger genom debutanten Anna Rahm som med 1.53.20 bara var sju sekunder från Lena Gavelins sex år gamla banrekord.

Bästa svenska i huvudklassens 10 km var Malmö AIS Hanna Karlsson på fjärde plats som med 36.40 var distanserad av vinnaren Pauline Njeri med 2,5 minuter.

En incident inträffade i startgrupp sju på tremilen när de sprang fel efter sjuhundra meter och först vid vätskekontrollen vid Ekholmsnäsbacken blev uppmärksammade på missen. De fick vända om för att kom in på rätt sträckning.

 

2009

Malin under drömgränsen

Lidingöbon Malin Ewerlöf gjorde sin 20:e start i Lidingöloppet varav den åttonde på tremilen och lyckades äntligen ta sig under två timmar. Detta efter att två gånger tidigare sprungit under 2.01. Efter ett väldisponerat lopp spurtade hon i mål på 1.57.46 sedan hon fått lagerkransen av IFK Lidingös Nadja Casadei.

Herrloppet blev som så många gånger förr en kenyansk uppvisning där sex man låg tillsammans ut på sista milen. Tre man var kvar i täten när fjolårstvåan Japhet Kipkorir ett par kilometer från mål gjorde rycket som gav honom segern med tio sekunders marginal på 1.39.42. Av svenskarna låg fjolårsfemman Oskar Käck bäst till efter två mil men sedan kom väggen och bäste svensk blev istället Lars Johansson på femte plats. 

Det kvinnliga 10 km-loppet blev det för första gången australiensisk seger genom Benita Johnson som med 34.19 vann med en minut före Hässelbys Isabellah Andersson.

Året före inledde Lidingöloppet ett samarbete med en kinesisk arrangör som nu var på plats för att studera hur man arrangerar världens största terränglopp.

Vidare till 2010

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer