2010-talet

2010

Första milsegern för Isabellah

Teknikens utveckling när det gäller rörlig bild gjorde att flera åskådare filmade Lidingöloppet och lade upp på Internet vilket möjliggjorde att man i efterhand kunde få en helt annan överblick.

2010-talet

Till exempel att även kenyaner kan bli trötta vilket hände i Karins backe ett par kilometer från mål.

En som dock höll farten och stilen loppet igenom var Japhet Korir som efter en oerhört stark slutmil vann med över fyra minuter på 1.36.30 där tre fjärdedelar av segermarginalen byggdes upp under den sista dryga halvtimmen.

Bäste svensk blev debutanten David Nilsson från Högby som med sin fjärdeplats på 1.44.22 överraskade till och med sig själv. En annan nöjd debutant var Ulrika Johansson som trots att hon tvingades gå tre gånger på sista milen höll undan till seger på 2.00.40.

I den kvinnliga huvudklassens 10 km följde Hässelbys Isabellah Andersson upp andraplatsen från året före med seger på 35.03, halvminuten före klubbkamraten Anna von Schenck.

Det ökade hälso- och motionsintresset var utan tvekan en bidragande orsak till att antalet anmälda fortsatte att öka där den nya rekordsiffran skrevs till 39.744.

 

2011

Största segermarginalen

Anmälningskurvan steg ytterligare i det 47:e Lidingöloppet och redan i början av augusti var anmälningstaket nått på tremilen trots att antalet platser ökats med tvåtusen till 20.000. För första gången hade evenemanget över 40.000 anmälda löpare där 43.175 markerade rekordet.

Isabellah Andersson hade etablerat sig som en av världens främsta maratonlöpare med en sjundeplats på VM i Sydkorea månaden före och vann mildistansen på Lidingö för andra året i rad. I herrloppet stack de två senaste årens vinnare Japhet Kipkorir och landsmannen Lewis Korir iväg direkt på startskottet och lämnade snabbt övriga löpare långt bakom sig.

Duon höll ihop till strax före två mil och vid Grönsta efter 20 km ledde Lewis med 15 sekunder före Japhet som i sin tur var 4,5 minuter före trean Haben Idris från Hässelby.
På sista milen kroknade Korir helt medan Lewis efter en riktigt stark slutmil vann med över sju minuter på 1.34.54 – den största segermarginalen i loppets historia och den tredje snabbaste tiden. Tvåa blev David Nilsson på personliga rekordet 1.42.01 med Lars Johansson som trea en halvminut efter.

 

2012

Nytt deltagarrekord och miljonte löparen

Den positiva trenden fortsatte och med 44.144 anmälda noterades nytt rekord för femte året i rad. Uppmärksammad var också Magnus Hedström från Lund som blev den miljonte löparen att anmäla sig till Lidingöloppet.

Lördagens Lidingösvensk var 23-årige Eric Senorski från Örgryte IS som i sin debut på 30 km var näst starkast av alla på sista milen och sprang upp sig till en slutlig fhjärdeplats på 1.40.50. Snabbast av alla var för andra året i rad Lewis Korir vars 1.35.26 innebar en segermarginal på 3,5 minuter.  

Efter två raka segrar i milloppet kom Isabellah Andersson till ön med flera förkylningar bakom sig och kunde inte ge Perine Nengampi en match. Den unga kenyanskan vann md en 1,5 minut på 34.13 med Isabellah som tvåa.

 

2013

Tredje raka för Lewis Korir

För första gången sändes hela Lidingöloppshelgen live i rörliga bild på Internet. En mycket uppskattad tjänst som hade över 60.000 besök. De som var på plats fick uppleva moln med inslag av sol och utmärkt löparväder.

Allra mest bråttom på tremilen hade Lewis Korir som vid det här laget kunde banan bra och blev den första att vinna Lidingöloppet tre år i rad. Detta efter en nästan fem minuter stor segermarginal tack vare 1.35.23. Kampen om positionen som bäst svensk var nästan hela loppet en duell mellan Högbys David Nilsson och Vallentunas Lars Södergård. Första halvan växeldrog de men sedan försvann David iväg och var som mest en halvminut före men fångades in och passerades av Lars som nådde målet först av de två – 1.41.17 mot 1.42.13. Därmed förbättrade Lars sitt personliga rekord med åtta minuter i vad som var hans tionde start på tremilen.

Ingen Isabellah Andersson på 10 km och därmed kunde Perine Nengampi försvara sin seger ganska enkelt och var med 34.11 nästan minuten snabbare jämfört med ett år tidigare. Tvåa blev Akeles Cecilia Kleist distanserad med över två minuter.

Vinnare i M60-klassens 10 km var Bo Christer Bertilson som sprang i mål med lagerkrans för första gången på 40 år. Åren 1971, 72 och 73 vann han juniorklassen.

Nytt för året var rullstolsklassen som genomfördes på fredagen och precis som övriga lopp var en utmaning med en riktig backe.

 

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer