Intervju med Carolina Johnson - årets damvinnare

Carolina Johnson – från Lidingöloppsnybörjare på startlinjen – till segrare i mål! Häng med när vi möter årets damvinnare i TCS Lidingöloppet 30 km.

Hon är den första europeiska damvinnaren sedan 2017 och bara fyra svenskor innan henne har sprungit snabbare. Man kan tro att Carolina Johnson är en van Lidingöloppslöpare. Men så är inte fallet, snarare tvärtom, - det var hennes första start i TCS Lidingöloppet 30 km någonsin.

Intervju med Carolina Johnson - årets damvinnare

Vad är din hemlighet med att stå på startlinjen till 30 km första gången och vinna?

Jag får nog först tacka min mentala inställning för mycket, då jag gick in med en skön nyfikenhet plus en tro på att det kan gå och fokus på mina styrkor. Med tanke på de grymma tjejer som jag tävlade mot visste jag att det skulle krävas att mycket stämde, men jag höll mitt fokus och litade på att jag var i bra form.

Sedan måste jag säga att publiken absolut bidrog till att det höll, så peppande och fina som de var kunde jag inte göra annat än att hålla i hela vägen!

Berätta om din idrottsbakgrund. Har du tränat löpning sedan barnsben?

Jag är en riktig tävlingsmänniska och har alltid varit väldigt aktiv, och framför allt älskat att springa. Som yngre höll jag på med massor olika sporter, som gymnastik, tennis, fotboll och ridning, men det var alltid, lite galet nog, fysträningarna som var mina favoritpass. För tio år sedan, när jag var 17 år, började jag satsa 100 % på friidrotten.

Ta oss igenom ditt lopp, hur var det? När insåg du att du säkrat första platsen?

Som med mina tidigare lopp på friidrottsbanan i sommar ville jag öppna optimistiskt och hålla i, och kände mig ganska stark hela vägen. Som banlöpare försökte jag ta vara på de plattare partierna, samtidigt som jag tog vara på min styrka även i backarna. Nedförsbackarna är jag däremot inte så van vid, men siktade mest på att rulla på där.

Jag fick några rapporter längs vägen om avståndet bakåt, och när det växte stärktes jag, men samtidigt kan allt kan hända på Lidingöloppet så jag började såklart inte att slappna av. Däremot är jag väldigt glad för att det var klart på upploppet, så att jag kunde njuta till max av det!

Att min tid sedan skulle räcka till att jag blev den fjärde snabbaste vinnaren av Lidingöloppet någonsin var extra roligt!

Vilka partier var jobbigast? Vackrast? Mest hejande publik?

-Jag skulle säga att km 15-20 km var lite extra utmanande. Samtidigt hade jag då precis passerat en av mina favoritdelar längs banan, vid Elfvik och Ellery Beach House som jag har fina minnen från och betyder mycket för mig, så jag hade en skön känsla i kroppen inför det.

All publik längs med banan var fantastisk och på riktigt väldigt viktig, verkligen! Jag tror att jag talar för alla deltagare där. För mig handlade det om allt från att lyftas av alla hejande vid Lidingövallen, mitt team eller något gäng ute i spåret, till att, tack vare publiken, springa in med gåshud på upploppet på Grönsta Gärde.

Vilken backe föredrar du mest på TCS Lidingöloppet?

Jag skulle säga att alla backar är “viktiga” på sina egna sätt för att bidra till den kuperade utmaningen som TCS Lidingöloppet är. Men självklart är det något speciellt att springa i den legendariska Abborrbacken!

Vilka tre tips vill du ge till dem som planerar att stå på startlinjen till TCS Lidingöloppet för första gången?

Tre delar som var viktiga för mig, och förhoppningsvis kan vara det för andra, oavsett distans på TCS Lidingöloppet och om man har sprungit tidigare eller inte är:

  1. Mentala förberedelser

Självklart är den fysiska biten viktig, men även det mentala. Det kan exempelvis handla om att:

-          visualisera dig hur du med stor stolthet kommer in på Grönsta Gärde efter att ha klarat det;

-          ha ett mantra att plocka fram när det blir tufft under loppet;

-          skifta fokus under loppet - mellan inre och yttre fokus, mellan olika muskelgrupper och så vidare.

  1. Dela upp loppet i etapper

Oavsett distans kan det kännas övermäktigt att tänka på alla mil eller kilometrar på en gång, men det går att göra mer “hanterbart”. Så, dela upp loppet i etapper om kilometer, tid eller alla historiska hållpunkter längs Lidingöloppets bana, gärna med särskilda målsättningar för varje etapp.

  1. Ta vara på peppen

Njut och tag vara på den unika energin och stämningen som alla bidrar till - deltagare, publik, arrangörer, funktionärer och så vidare. Det är rätt unikt att vara i ett sådant sammanhang där det är bara värme, positiv pepp och alla lyfter varandra, så ta vara på det och ge lite extra!

Kommer du tillbaka till oss nästa år? 😊

Det vill jag helt klart!

Carolina, vi ser fram emot att få se dig på startlinjen på många TCS Lidingölopp framöver!

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer