Hållbart och hälsosamt kött – är det möjligt?

Vill du äta hållbart och hälsosamt behöver man både titta på miljöpåverkan i relation till näringsvärden. Läs mer om hur du kan äta smart för att orka träna mer.

Hållbart och hälsosamt kött – är det möjligt?

Hållbart och hälsosamt kött – är det möjligt?

Efter träning är det viktigt att fylla på kroppen med energi och byggstenar för att utveckla muskler och återhämta sig. Efter långdistansträning fokuserar många på att enbart fylla på med kolhydrater men enligt en artikel i aktiv träning glömmer många proteinet och fettet. Med tanke på diskussionerna kring kött är frågan; kan köttet överhuvudtaget vara ett hälsosamt och hållbart alternativ? Faktum är att rött kött är ett fantastiskt näringstätt protein som innehåller alla aminosyror som kroppen behöver för att återhämta sig. Det är faktiskt ett av de mest näringstäta livsmedel som finns – alltså ett smart sätt att få i sig mycket av den näring som kroppen behöver efter träning och över huvud taget.

Är inte kött dåligt för hälsan?

Det har länge uppfattats som en sanning att rött kött är dålig för hälsan och orsakar cancer. Forskning visar att den största hälsorisken relaterad till våra matvanor, i Sverige och globalt, är att vi äter för lite fullkorn, nötter, frön, grönsaker och frukt. Att köttet skulle vara en stor hälsobov på tallriken är alltså en myt. Att vi får i oss för lite fibrer, fullkorn och hälsosamma livsmedel bedöms vara en betydligt större hälsorisk än att vi äter för mycket rött kött och chark.

Om jag vill äta hållbart kan jag äta kött då?

Animaliska livsmedel har ofta större klimatpåverkan än vegetabiliska. Det är dock stor skillnad mellan olika animaliska livsmedel och dessutom hur och var de producerats. I Sverige är läget lite annorlunda. Därför är det viktigt att skilja på svenskt kött och importerat kött när vi tittar närmare på klimatfrågan kring kött. I Sverige får djuren gå på bete på sommaren och äter mestadels närproducerat foder på vintern. Svenska djur får inget foder som orsakar skövling av regnskog. FN pekar på att världens utsläpp från köttproduktion skulle minska direkt med över 30 procent om produktionen skulle gå till som här.

Vill du äta hållbart och hälsosamt behöver man både titta på miljöpåverkan i relation till näringsvärden. Köttet är packat med högvärdigt protein, vitaminer och mineraler. En bra tumregel för att få i sig hälsosam och hållbar mat är därför att välja svenskt gris-, nöt- och lammkött i säsong och titta efter märket Kött från Sverige när du köper kött. Fyll på med mycket av säsongens grönsaker, frukt, bär, nötter och rotfrukter och kolhydraterna får gärna vara fullkorn. Svårare än så behöver det inte vara!

>> Läs mer om kött och hälsa svensktkött.se

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer