Kajsa Wåhlin om gemenskapen i liten skala under Rosa Bandet 2020

Ett vanligt år brukar Rosa Bandet-loppet fira gemenskapen i kampen mot cancer, att årets Rosa Bandet-lopp är virtuellt betyder inte att den festliga stämningen nödvändigtvis försvinner.

Kajsa Wåhlin om gemenskapen i liten skala under Rosa Bandet 2020

41-åriga Kajsa Wåhlin fick sin bröstcancerdiagnos under hösten 2020 - en chock hon beskriver att hon aldrig hade kunnat föreställa sig. Trots att hon från början inte visste hur hennes fysiska förmåga skulle påverkas förstod hon tidigt att motion skulle ha positiva egenskaper för den fortsatta behandlingen:  

– Under mitt första läkarbesök på KS, då jag fick diagnosen, fick jag veta att fysisk aktivitet under cellgiftsbehandlingen faktiskt rekommenderas. Och jag som trodde att man ska ligga i sängen och bara ”vara sjuk” om man har cancer. Det finns tydligen många studier som visar att fysisk aktivitet är bra på alla sätt, det motverkar illamående och trötthet som är vanliga biverkningar men hjälper även inför operation och ser till att återhämtningen efteråt blir lättare.

Det var i det läget som Kajsa, via Instagram, inspirerades av en bröstsyster som hade arrangerat ett eget virtuellt Rosa Bandet-lopp i liten skala - mitt under sin cellgiftsbehandling. När Kajsa beslutade sig för att också springa Rosa Bandet-loppet tillsammans med en vän började vänner och bekanta att ansluta sig till eventet för att stötta henne.

– Jag fick med mig klassmammor, grannar, kompisars kompisar och även min egen mamma. I gänget är vi två som själva drabbats av just bröstcancer i tidig ålder. Jag hittade en fin sträcka som går längs Edsvikens strand - fram till Ulriksdals Slott och tillbaka - som var precis milen lång och tänkte då att jag kan försöka uppmuntra andra i Sollentuna att göra detsamma.  

Även vännernas lokala favoritrestaurang vid Edsviken anslöt sig för att ge tillställningen extra festlig stämning. Som start- och målområde för det milslånga loppet såg restaurangen till att fylla hela helgen med rosa aktiviteter, servera rosafärgad glass, och fira eventet med rosa bubbel där 100 kronor per flaska också gick direkt till Cancerfonden.   

Resultatet blev ett event helt i linje med budskapet i hashtaggen #tillsammansmotcancer. Trots att Kajsa det här året inte kunde springa Rosa Bandet-loppet tillsammans med tusentals löpare skapade hennes eget lopp med 17 deltagare en samhörighet som är minst lika meningsfull – den mellan släkt, vänner och omgivning som vill visa sitt deltagande. Det här är en gemenskap som Kajsa har saknat under corona-isoleringen:  

– För mig personligen så känns det bara så himla fint att alla de här tjejerna går eller springer tillsammans med mig – och för mig och andra drabbade. Jag hoppas också på många härliga samtal och skratt tillsammans. 
Även när hennes eget Rosa Bandet-lopp är genomfört rekommenderar Kajsa alla – cancerdrabbade som friska – att fortsätta vardagsmotionera. Motionen, menar hon, har stor mening både preventivt och läkande, och skänker mening i vardagen.

– Sedan måste man såklart få tillåta sig vara sjuk de dagar då det är tungt. Det kom jag till insikt om efter den senaste cytostatika-behandlingen då jag låg däckad ett par dagar och verkligen saknade kraft. Jag tror att det kommer bli tuffare längre fram, jag är ju fortfarande i början av min behandling men jag tror och hoppas att motion kommer vara en viktig del i livet efter det här. Det känns också viktigt att visa det för mina barn så de får en naturlig och självklar inställning till träning och fysisk aktivitet.   

Lidingöloppet skickar applåder och jubelrop till Kajsa Wåhlin och andra löpare som har färgat Sveriges löparspår rosa under Rosa Bandet loppet. Vi hoppas att alla som genomför loppet under arrangemangets sista vecka hjälper till att inspirera varandra genom att dela era bilder från loppen på Instagram via @Rosabandetloppet och Facebook @Rosabandetloppet.     

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer