Lidingöloppet Hjärtsäkrar - 30 hjärtstartare på arenan

Inför 2013 har Lidingöloppet arbetat tillsammans med Hjärt-Lungfonden och Johanniterhjälpen för att Hjärtsäkra Lidingöloppshelgen. 30 hjärtstartare kommer finnas på Lidingöloppsarenan och ute längs spåret.

 – För oss är det viktigt att löparna och besökarna känner sig trygga på vår arena, och att vi kan göra en snabb insats om något skulle hända, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare på Lidingöloppet.

På Lidingöloppsarenan kommer det finnas 30 hjärtstartare, dels på Grönsta, Lidingövallen och Koltorp men också ute längs spåret med personal från Johanniterhjälpen och Röda Korset.

– Johanniterhjälpen är stora internationellt inom hjärt-lungräddning och Lidingöloppet är den svenska delens första större insats. Vi vill bidra till att öka överlevnaden vid hjärtstopp bland annat genom att hjärtsäkra idrottsevenemang. Alla våra funktionärer är utbildade i hjärt-lungräddning och utrustade med hjärtstartare, säger Otto Ankarcrona, läkare, projektledare på Johanniterhjälpen. 

– Inga deltagare eller åskådare ska behöva dö av plötsligt hjärtstopp under ett motionslopp. Med hjärtstartare och utbildade volontärer på plats kan vi rädda liv, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden. 

 Lidingöloppet har i år över 44 000 deltagare och minst lika många besökare. Genom att arbeta för att hjärtsäkra evenemanget är Lidingöloppet i framkant vad gäller hälsa och välmående för deltagare och besökare. Det är ett mål Lidingöloppet arbetat mot väldigt länge och kommer att fortsätta arbeta med.

– Vi arbetar ständigt med hälsofrågor bland annat genom hälsokonferensen Folk-i-Rörelse, hälsoenkäter och nu utökat antal hjärtstartare, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare på Lidingöloppet.

Reportage SVT: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/hjartstartare-var-tusende-meter 

För mer information:  Tomas Hoszek, Generalsekreterare Lidingöloppet, 070-513 44 88. Kontakt kan även tas via press@lidingoloppet.se

Arrangör: Lidingöloppet som ägs av IFK Lidingö Skid- & orienteringsklubb samt IFK Lidingö Friidrottsklubb arrangerar förutom Lidingöloppet, även Lidingö Tjejlopp, Lidingö På Gång, LidingöStafetten, LidingöRuset, Lilla Lidingöloppet och Knatteloppet under Lidingöloppshelgen den 27-29 september 2013. Utöver den helgen arrangerar organisationen även Runners World Lidingö Ultramaraton, Lidingöloppet MTB, Blodomloppet (i Stockholm) och Lidingöloppet on Tour.

www.lidingoloppet.se  | www.blodomloppet.se  | www.ultra50k.se  | www.lidingoloppetmtb.se

www.facebook.com/lidingoloppet | www.twitter.com/LL_Officiell  | www.funbeat.se/a/lidingoloppet

Våra partners

tcs TATA Consultancy Services

Leverantörer och Lidingöloppets vänner

Arrangörer